Ανάσα από πολυνομοσχέδιο - ένστολους λόγω Αργεντινής

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή έδωσαν την ευκαιρία στα κυβερνητικά στελέχη να στριμώξουν άγρια τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την περίφημη φράση του Αλέξη Τσίπρα για το όνειρο του μοντέλου της πάλαι ποτέ ισχυρότερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εν χορδαίς και οργάνοις επιτέθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνοντας με το δάχτυλο τον κ. Τσίπρα και είναι ενδεικτικό ότι χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση της Κουμουνδούρου στη μακροσκελή ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη για τους... αργεντινολόγους της Κουμουνδούρου.

 

Η κυβέρνηση βρήκε κατ' αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη «ανάσα» από το θέμα των ενστόλων που έχει φέρει σε κατάσταση νευρικής κρίσης τα υπουργεία Άμυνας, Εργασίας και Ναυτιλίας και τους «γαλάζιους» βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες στη Bουλή τις οποίες ο Γ. Βρούτσης «ακύρωσε» με το επιχείρημα ότι οι πρόνοιες για τη δημιουργία ή όχι επαγγελματικού ταμείου των ενστόλων έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ίδιο μέσα στο πολυνομοσχέδιο. Οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής βγάζουν και πάλι από το συρτάρι των κυβερνητικών στελεχών τα επιχειρήματα για το που θα ήταν η Ελλάδα σήμερα εάν δεν ανταποκρινόταν σε μια σειρά δεσμεύσεων που έλαβε έναντι των δανειστών της προκειμένου να σταθεί όρθια και εντός ευρώ.

 

Το θέμα της Αργεντινής πάντως προκαλεί δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο ως προς την «ένταση» των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κόντρα στη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ ότι την χρεοκοπία της χώρας την προκάλεσαν οι «γύπες» των επενδυτικών ταμείων που θέλουν να βγάλουν ληστρικά κέρδη από τα ομόλογα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου έχει τη φράση «δυστυχώς» για τη χρεοκοπία της Αργεντινής ενώ καταλήγει με τη φράση «Ουδείς επιχαίρει. Το αντίθετο: Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τα δεινά του λαού της Αργεντινής, στα οποία οδηγήθηκε από τις επιλογές των κυβερνήσεών του».

 

Στη Bουλή πάντως, ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που ξεκινά σήμερα στην επιτροπή, η κυβέρνηση αποκτά ένα ισχυρό «όπλο» στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως είναι αναμενόμενο τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να «μεταφέρουν» τη συζήτηση και στη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής με επιχειρήματα για τα όσα πέρασε η Ελλάδα από τη δική της χρεοκοπία μέχρι σήμερα απέναντι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα όταν βρέθηκε μπροστά στην αδυναμία δανεισμού από τις αγορές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα