Νέες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης φέρνει η αξιολόγηση

Νέες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης φέρνει η αξιολόγηση και οι 6.500 απολύσεις έως τα τέλη του 2014.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να προχωρήσει στην αξιολόγηση, πλην όμως «γαλάζιοι» υπουργοί κωλυσιεργούν, ενώ απέναντι εμφανίζεται και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οργισμένος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ , εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έστω και χωρίς να τον κατονομάζει.

«Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (...)

Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ, όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αφήνει έμμεσες αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου για το θέμα των απολύσεων και της αξιολόγησης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και κάθε υπουργός πρέπει να ξεφεύγει από τον παράδεισο του δικού του υπουργείου και να βλέπει το μεγάλο στόχο.

Παραδέχεται μάλιστα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υπουργών και ότι αυτές επιλύονται σε ανώτερο επίπεδο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Αργά το βράδυ η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή», από τον οποίο ζήτησε «να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ», και τον καλεί, εμμέσως, να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον τρόπο που επιχειρεί την αξιολόγηση.

Του επισημαίνει, εξάλλου, ότι «ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξακολουθούν να υπάρχουν δύο γραμμές, καθώς σε αντίθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης άλλοι «γαλάζιοι» υπουργοί αλλά και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κάλπη η συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης για το γάλα, όπως φάνηκε από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες μέσω του realfm 97,8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος στον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, δέχεται συνεχόμενα πυρά από τους πρώην υπουργούς Θανάση Τσαυτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Το πολυνομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό, ενώ η προσπάθειά του είναι το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα να έρθει ακόμα και αύριο στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα