Τι είπαν Παπούλιας - Γκάουκ

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουμ από τον Έλληνα ομόλογό του. Αγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές, ενώ η φιλαρμονική της Αεροπορίας παιάνισε τους δύο εθνικούς ύμνους την ώρα που Παπούλιας-Γκάουκ βάδιζαν στο κόκκινο χαλί.

Μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον Γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Καλώς ορίσατε, σας υποδέχομαι εγκάρδια ως πρόεδρο μίας φίλης χώρας που πάντα έχουμε στενούς φιλικούς δεσμούς. Είναι κοινό το μέλλον των δύο χωρών εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Παρακολούθησα όσα είπατε στη διάσκεψη στο Μόναχο, αναφερθήκατε στα νέα καθήκοντα που έχουμε για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρώπη. Η Γερμανία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο όπως κάνει και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας είπε: «Σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή. Εχω πολλούς στόχους με τη σημερινή μου επίσκεψη. Ο πρώτος στόχος είναι ότι θέλω να επιβεβαιώσω τη φιλία των δύο χωρών η οποία είναι διαχρονική και αν και έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Δεύτερος στόχος να σημειώσω και να επιβεβαιώσω την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Είναι άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί πολύ ενάντια στην παλιά κακή μορφή της Γερμανίας, έχουν αγωνιστεί απέναντι σε μία χούντα –κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εσείς κ. πρόεδρε ξέρετε καθώς φιλοξενηθήκατε, ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα ήταν δηλωμένες- και ακριβώς αυτό ήλθα να παρουσιάσω. Οτι τώρα υπάρχει μία άλλη Γερμανία».
Και πρόσθεσε: «Έλληνες και Γερμανοί έχουν πολλά που τους συνδέουν, έχουν γίνει γάμοι, υπάρχουν φιλικές σχέσεις και Έλληνες που έχουν διαπρέψει στη Γερμανία. Στόχος μας είναι η αλληλεγγύη. Με χαροποιεί που βρέθηκα σε έναν χώρο με βαριά ιστορία, καθώς χθες επισκέφθηκα την Ακρόπολη, 15χρονος εγώ σε ένα άλλο καθεστώς (στο καθεστώς της κομμουνιστικής και δικτατορικής Αν. Γερμανίας) έμαθα Αρχαία Ελληνικά. Δεν είχα έρθει τότε. Είχα χθες την ευκαιρία. Ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα».

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας στην οποία έδωσε το παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκάουκ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:  «Είναι βαθιά η σχέση των δύο χωρών. Εχω μαζί μου δύο ανθρώπους μη πολιτικούς, ο ένας έχει ενασχόληση με την υπόθεση του Διστόμου».

Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία Γερμανών τουριστών επισημαίνοντας: Θέλω να τονίσω τον ανθρώπινο παράγοντα, 2.5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και αναμένεται αύξηση 10%-14% για να προσθέσει ο Γερμανός ομόλογός του: «Μου αρέσει που αναφερθήκατε στους τουρίστες γιατί χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφτηκαν στον τύπο δεν πτοήθηκαν και ήρθαν στη χώρα σας».

Το πρόγραμμα

Στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας, όπου ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο με αιχμές και για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, αλλά και την πολιτική λιτότητας που ασκείται στη χώρα μας.

Στη 1 το μεσημέρι γεύμα προς τιμήν του Γερμανού προέδρου θα παραθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ό Γιόακιμ Γκαόυκ θα καταθέσει στις 2.30 στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα