Δημοτικές Εκλογές 2014: Δεύτερος γύρος μαζί με τις ευρωεκλογές

Έτοιμη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, την τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών  που θα προβλέπει πως ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 18 Μαΐου κι ο δεύτερος μια εβδομάδα μετά, ώστε να συμπέσει με τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου 2014.

Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις να καταθέσει την τροπολογία τη Δευτέρα, ώστε, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, να κλείσει η σχετική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ωστόσο,, θα το πράξει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά για δυο λόγους:

- Αυτή την εβδομάδα σχεδόν το σύνολο των υπουργών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για ν α παρουσιάσει το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας, ανά τομέα, και στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου. Κεντρικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και ο Γιάννης Μιχελάκης, καθώς η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα για την Αθήνα. Επιδιώκει μάλιστα να το αναδείξει και στην εσωτερική πολιτική ατζέντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μαζί με τους συναδέλφους του Νίκο Δένδια (Δημόσιας Τάξης) και Χαράλαμπο Αθανασίου (Δικαιοσύνης), την ερχόμενη Τρίτη, στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), θα μιλήσουν στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ προγραμματίζουν να δώσουν και συνέντευξη την ερχόμενη Παρασκευή στο Ζάππειο, στους Έλληνες δημοσιογράφους και τους ξένους ανταποκριτές.

- Το Μαξίμου αν και λαμβάνει μηνύματα για αυξημένη «τιμωρητική διάθεση» των Ελλήνων ψηφοφόρων, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ωστόσο θεωρεί πως σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, ακόμη και στην Αθήνα, θα υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στα παραδοσιακά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως συγκέντρωναν μονοψήφια ποσοστά και στην ανάγκη να επιλεγούν νέα πρόσωπα που να είναι αποδεκτά από ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όπως πιστεύουν επιτελείς του Μαξίμου,  είναι αρκετά πιθανόν να κατέβουν ως «αντάρτες» αρκετοί υποψήφιοι από τον παραδοσιακό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιπαράθεση μάλιστα με αυτούς που θα λάβουν το χρίσμα από την Κουμουνδούρου.

Μάλιστα στο Μαξίμου παρατηρούν πως ήδη έχουν υπάρξει τέσσερις αναβολές στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψηφίων του, πέραν από τις αρνήσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών του να δώσουν τη μάχη της Αυτοδιοίκησης, αφήνοντας ενδεχομένως τη σιγουριά της βουλευτικής καρέκλας, όπως είχε κάνει στις δημοτικές εκλογές του 2010, ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Έτσι θεωρούν πως όσο δεν ξεκαθαρίζει η ακριβής ημερομηνία των τοπικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα επιπλέον ζήτημα να ασχοληθεί.

Πάντως απέναντι στην κυβέρνηση συνασπίζεται ένα μέτωπο που αντιτίθεται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να συμπέσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με την ευρωκάλπη. Ηδη έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Χρυσή Αυγή», η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι και μαζί τους οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο εμπνευστής του «Καλλικράτη» Γιάννης Ραγκούσης. Ιδιαίτερα η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σφοδρότατη, καθώς απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εν λόγω κυβερνητικής απόφασης, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη και υπαναχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση «φόβο για επερχόμενη συντριβή» και ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκει αύξηση της αποχής στις ευρωεκλογές, ώστε να μειώσει και να απαξιώσει το πολιτικό μήνυμα της ευρωκάλπης, όσον αφορά  στις εσωτερικές εξελίξεις.  Για να το πετύχει δε –κατά την αντιπολίτευση-, καταφεύγει σε ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο Ραγκούση («Καλλικράτης») που προβλέπει ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται την Κυριακή των ευρωεκλογών, δηλαδή κατά τον πρώτο γύρο. Μάλιστα, όπως παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ, σε μια ακραία εκδοχή, μπορεί να μην υπάρξει δεύτερος γύρος στις τοπικές εκλογές και όλοι -δήμαρχοι και περιφερειάρχες, συνεπώς και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι-, να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή. Έτσι η αντιπολίτευση ζητά οι τοπικές εκλογές να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και, όπου προκύψει επαναληπτική κάλπη, να στηθεί την 1η Ιουνίου 2014.  

Το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο απορρίπτει την άποψη της αντιπολίτευσης και αντιτείνει τη δική του ερμηνεία του νόμου: ότι στους «Καλλικρατικούς» πλέον δήμους και τις περιφέρειες πολύ δύσκολα θα προκύψει ενδεχόμενο να αποσπάσει κάποιος υποψήφιος το 50% συν μια ψήφο και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Έτσι σχεδόν παντού σε όλη τη χώρα, η εκλογή των τοπικών αρχόντων θα κριθεί κατά τη δεύτερη Κυριακή. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, αυτό θα συμπαρασύρει και την εκλογή των συμβούλων, καθώς ο νικητής στην επαναληπτική κάλπη είναι αυτός που θα εκλέξει την πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί την πρώτη Κυριακή.

Πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ακόμη, πως πρόθεση του κυρίου Μιχελάκη, με τη σύμφωνη γνώμη και του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ήταν να αλλάξει το σύστημα στις τοπικές εκλογές και –εκτός των άλλων (δυο κάλπες κλπ)- ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος, να εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει 42% (αντί 50%) κι έτσι να διευκολύνεται η εκλογή από τον πρώτο γύρο. Όμως η αντιπολίτευση ήταν αυτή που το αρνήθηκε και το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω, καθώς εκδηλώθηκαν και αντιδράσεις από την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ) που υποστήριξαν πως ο χρόνος που απομένει ως το Μάϊο είναι λίγος, ώστε να υλοποιηθούν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα…

Ενδιαφέρον πάντως έχει, ότι το συγκυβερνόν ΠΑΣΟΚ που ήταν ο νικητής των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 -έξη μήνες μετά το μνημόνιο- κι έχει εκλέξει τη μεγάλη πλειοψηφία δημάρχων και περιφερειαρχών, δεν έχει επισήμως ανοίξει τα χαρτιά του επί του θέματος. Είναι προφανές πως το συμφέρουν εκλογικά οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εσωτερικών, όμως εξετάζει κατά πόσο το ωφελεί γενικότερα να συνταυτιστεί με τη ΝΔ για μια απόφαση που κατά την αντιπολίτευση -και όχι μόνο...- μπορεί να θεωρηθεί "νομική και θεσμική ακροβασία". Διότι έτσι ενδεχομένως να δυσκολευτεί να βρει συμμάχους και να απομονωθεί, ακόμη και στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να προκύψουν -όπως επιδιώκει- και κοινές υποψηφιότητες, από την ώρα που έχει καταλήξει, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο, να μη συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Για την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών δεν έχουν πάρει ακομη επισήμως θέση, ούτε οι ΑΝΕΛΛ, το ΚΚΕ και τα μικρότερα κόμματα, πλην Οικολόγων Πράσινων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα