Στοιχεία - φωτιά για τη Χρυσή Αυγή και άρση απορρήτου τηλεφώνων

Στην άρση απορρήτου των τηλεφώνων που κατέχουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής προχώρησε, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος ερευνά τον φάκελο Χρυσή Αυγή, έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Χ.Α. λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες που προκύπτουν από τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων, πρώην μελών της οργάνωσης, καθώς και στοιχεία από τις άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων και συνδιαλέξεων που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ.

Οι συνομιλίες μάλιστα και τα τηλεφωνικά απόρρητα «δείχνουν» και βουλευτές, αλλά απομένει στον εισαγγελέα να διαπιστώσει αν τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, θεμελιώνουν και για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα την αξιόποινη πράξη της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Στοιχεία-φωτιά για τη Χρυσή Αυγή

Σχέσεις της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες φαίνεται ότι διαπιστώνει η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Επίσης, ενδείξεις υπάρχουν και για εμπλοκή αστυνομικών σε παράνομες ενέργειες της οργάνωσης, για διασύνδεση με κυκλώματα της νύχτας αλλά και για εκβιασμούς εις βάρος καταστηματαρχών. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η κατάθεση του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχονται μέλη της από τη Χρυσή Αυγή αλλά και τους εκβιασμούς που υφίστανται.

Κάποιες φορές μάλιστα, όπως στις 2 Ιουλίου του 2013, οι εκβιασμοί αυτοί φέρονται να γίνονται διά στόματος αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αστυνομικοί πήγαν σε Πακιστανό ιδιοκτήτη καταστήματος στην Αχαρνών και του πήραν 1.000 ευρώ με τη δικαιολογία ελέγχου.

Ο καταστηματάρχης μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου ο διοικητής τού συνέστησε να «προσέχουν» αυτούς τους ανθρώπους. Η συνέχεια, όμως, εκτυλίχθηκε μέσα στο μαγαζί του, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, όπου οι αστυνομικοί τον επισκέφθηκαν εκ νέου και του είπαν «εμείς είμαστε από τη Χρυσή Αυγή, ξέχνα τις καταγγελίες, θα έρθουμε να σε κάψουμε».

Επιπλέον, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας μπαίνουν στο «κάδρο» και νέα πρόσωπα τα οποία φέρονται να ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης, αφού ήδη αρχίζουν να ταυτοποιούνται συγκεκριμένα άτομα για αξιόποινες πράξεις. Μετά τις μαρτυρίες, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου καθώς και οι καταγεγραμμένες συνομιλίες από το γνωστό «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ «δείχνουν» ότι ακόμη και βουλευτές είναι πιθανόν να εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών.

Από την έναρξη ήδη της προκαταρκτικής εξέτασης… άνοιξαν για τη Δικαιοσύνη τα κινητά τηλέφωνα με την ενεργοποίηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των σχετικών δικονομικών διατάξεων που ανάβουν το πράσινο φως για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Μάλιστα, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, μπορεί να αρθεί το απόρρητο για κάθε πρόσωπο για το οποίο προκύπτουν στοιχεία εμπλοκής σε ερευνώμενο αδίκημα, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην ιεραρχία της οργάνωσης, ακόμη και εάν καλύπτεται από την «ομπρέλα» προστασίας που του παρέχει η βουλευτική του ιδιότητα.

Έτσι, δεν χρειάζεται προηγούμενη άδεια της Βουλής για να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο σε πρόσωπα που είναι βουλευτές και των οποίων τα ονόματα φέρονται να εμπλέκονται σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις. Αυτό, διότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου είναι μία από τις προανακριτικές ενέργειες που δεν θεωρείται ότι θίγει το πρόσωπο του βουλευτή, εφόσον βοηθά στη διαλεύκανση του διερευνώμενου αδικήματος.

Πάντως, όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα που προκύπτουν από άλλες ανακριτικές πράξεις, όπως το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, εάν δεν έχει ήδη διαταχθεί.

Επίσης, σημαντικά είναι και τα στοιχεία που παρέχουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, «φωτογραφίζοντας» με ακρίβεια τον χώρο στον οποίο βρίσκονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Από την πορεία της έρευνας ενδέχεται να «φωτογραφίζονται» απευθείας βουλευτές, μέσω συνομιλιών που έκαναν είτε οι ίδιοι είτε τρίτα πρόσωπα, που αναφέρονται με λεπτομέρειες σε συγκεκριμένη εγκληματική δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά στοιχεία έφθασαν χθες το βράδυ στο εισαγγελικό γραφείο, ωστόσο δεν φαίνεται να προκύπτει -προς το παρόν τουλάχιστον- εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών. Για αυτόν τον λόγο εξηγείται και το ότι δεν συμμετείχε ο αντεισαγγελέας σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στον Άρειο Πάγο με αφορμή την ανάρτηση στο Διαδίκτυο της επιστολής της ένωσης εφέδρων αξιωματικών, στην οποία γινόταν λόγος για ανατροπή του πολιτεύματος και αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκε ως ήσσονος σημασίας η σχετική κίνηση από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος δεν φαίνεται να διαθέτει στοιχεία για ανάμειξη εν ενεργεία στρατιωτικών στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο γραφείο της ανακρίτριας υπάρχει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το σημείο και τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα