Βενιζέλος - Σαμαράς : Μαζί έως το τέλος της 4ετίας

Τη στρατηγική συμπόρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά ανέδειξε η παρουσία των δυο ανδρών στη ΔΕΘ, παρά τις διαφορές τους, συμπόρευση που θα επιβεβαιώσει και η Προγραμματική Συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Η ολομέτωπη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακριβώς πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιμετωπίζει τη συνεργασία προς τα αριστερά -όπως πρότεινε πρόσφατα ο Δημήτρης Ρέππας, όπως πιστεύει ο Κώστας Σκανδαλίδης και άλλα στελέχη- ούτε μετά τις εκλογές. Η δε κεντροαριστερά που επιδιώκει να συγκροτήσει, όχι απλώς αποκλείει εξ αρχής την Κουμουνδούρου, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά και τους καθηγητές που συγκροτούν το «κείμενο των 50», αποκλείει και τη ΔΗΜΑΡ, κατόπιν, μάλιστα, παρέμβασης του Κώστα Σημίτη που κατηγόρησε τον Φώτη Κουβέλη ότι με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση επέδειξε «αριστερό κομφορμισμό».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, έστειλε έμμεσο μήνυμα από τη συμπρωτεύουσα στον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό. Ο Αντώνης Σαμαράς, βεβαίως, με τη συνέντευξή του στο «Έθνος», όπου χαρακτήρισε «όχι ατύχημα, αλλά πολιτική δολιοφθορά» τυχόν καταψήφιση νομοσχεδίου από βουλευτές της πλειοψηφίας, έδειξε πως δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες πριν τουλάχιστον από τις ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν αποκλείουν σε μια ευνοϊκή γι' αυτόν συγκυρία, ιδίως εάν η τρόικα επιμείνει σε νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός να επιλέξει τις εκλογές.

Η προγραμματική Συμφωνία που θα δοθεί στη δημοσιότητα, πάντως, θα αναφέρεται σε εξάντληση της τετραετίας, θα αποκλείει νέα μέτρα, ενώ θα είναι γενικόλογη. Επίσης, δεν θα τεθεί για συζήτηση ή ψήφιση στη Βουλή, όπως έπραξε στην αρχή της θητείας της η τρικομματική τότε κυβέρνηση -συμφωνία που προφανώς πλέον δεν ισχύει (όπως ίσως δεν ίσχυσε ποτέ)-, αν και στη Βουλή λέγεται ότι οι στόχοι της ισχύουν σε βάθος τετραετίας!

Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές

Η στρατηγική συμπόρευση του Ευ. Βενιζέλου με τον Αντ. Σαμαρά, πάντως, μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού το ένα κόμμα θέλει να κερδίσει σε βάρος του άλλου στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρώτον, το Μαξίμου αρνείται το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών να δίνεται αναλογικά στα κόμματα που δεσμεύονται προεκλογικά πως θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδιαφέρον έχει πως θα αποτυπωθεί το θέμα στην Προγραμματική Συμφωνία.

Δεύτερον, πώς θα γίνει η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ήδη πως «δεν μπορεί να αντιπαρατίθεσαι με την ευρωπαϊκή δεξιά που χαρακτηρίζεις νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη και να μην ασκείς κριτική στον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, επειδή συγκυβερνάς μαζί της»!

Τρίτον, τι συμμαχίες θα κάνει το κόμμα στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Η Χαριλάου Τρικούπη λέει πως αυτές θα είναι «πολυποίκιλες», με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να αποκλείεται από τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, ενώ παραμένει το ερώτημα μέχρι ποιου βαθμού θα υπάρχει συμπαράταξη με τη ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη στήριξη και της ΝΔ στο πρόσωπο του Γιάννη Σγουρού, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να έχει δώσει το λόγο του στον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη αντίστοιχα ότι θα τους στηρίξει.

Η κεντροαριστερά

Η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, δυσκολεύει τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν μπορεί ο επικεφαλής του πόλου να είναι ο αντιπρόεδρος σε συγκυβέρνηση με τον άλλο πόλο. Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να κατανοεί απολύτως το πρόβλημα, προσδοκώντας πως θα το αντιμετωπίσει επιτυχώς «στην ώρα του».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα