Γιατί πάγωσε το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία;

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από το ΚΚΕ, αποφάσισε εχθές να "παγώσει" το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, που ετοίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η απόφαση για "πάγωμα" του νομοσχεδίου αιφνιδίασε τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με μια ειρωνική ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε μπροστά στην αντίδραση της Χρυσής Αυγής.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να δώσει εχθές στη δημοσιότητα ο κ. Ρουπακιώτης, πράγμα που ο υπουργός έπραξε αποστέλλοντάς το για διαβούλευση στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και τα κόμματα, προκαλώντας για άλλη μια φορά ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου.

Το νομοσχέδιο θα επεξεργασθούν περαιτέρω ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος και αυτό που θα κατατεθεί τελικά θα είναι ένα "αλλο νομοσχέδιο".
Είναι ενδεικτικό ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν επικοινώνησε με τον Αντώνη Ρουπακιώτη για να ενημερώσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί, αλλά με τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη.
Ενστάσεις καταγράφονται τόσο στις αναφορές του νομοσχεδίου περί πολιτικής πάλης όσο και σε αυτές περί γενοκτονίας. Δεν είναι τυχαία, λένε κυβερνητικές πηγές, η αντίδραση του ΚΚΕ σύμφωνα με το οποίο «το νομοσχέδιο στηρίζεται και ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ».

Ωστόσο, πέραν αυτού ισχυρή τάση στο Μαξίμου αποτελεί η μη ηρωοποίηση της Χρυσής Αυγής. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη έχει ως κεντρική του στόχευση την μετωπική αντιπαράθεση με την οργάνωση του Ν. Μιχαλολιάκου, κάτι που εν τέλει μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, εξυψώνοντας δηλαδή την Χ.Α. σε θέση διωκόμενου.
Το ΠΑΣΟΚ, διά της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά, ζήτησε "να μην υπάρξει καμία αναβολή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο". Από την Ιπποκράτους, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο "πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ".

"Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ στα θέματα αυτά. Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία. Αναμένουμε φυσικά να τεθεί υπόψη μας το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου" σημειώνει η κ. Γεννηματά.

"Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας είναι υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, κρατούν χαμηλούς τόνους και θεωρούν ότι το θέμα είναι τεχνικό, καθώς -όπως λένε- το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων.

Η ΔΗΜΑΡ, αντίθετα, σήκωσε τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απάντησε σε έντονο ύφος. "Την ώρα που οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής -σημειώνει η ΔΗΜΑΡ- κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με πρωτοστατούσα τη ΔΗΜΑΡ προωθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επειδή θεωρούν ότι τους αφορά-και δικαίως-, την ίδια ώρα ο κοντόφθαλμος αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ τον ωθεί να επιχαίρει για τις πληροφορίες περί απόσυρσής του. Διαφορετικά τύμπανα βαράνε με τον ίδιο ήχο".

ΠΗΓΗ: MEGATV.COM

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα