Δευτέρα πρωί οι αποφάσεις για την Κύπρο από το Eurogroup;

Αυτή την ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ενημερώνει τους 16 υπουργούς της Ευρωζώνης. Ανάμεσά τους δεν βρίσκεται η κυπριακή αποστολή που συνεχίζει τις επαφές της με την τρόικα. Μόλις αυτες ολοκληρωθούν, θα δώσει το «παρών» στην ενημέρωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup «ξεκίνησε δύσκολα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενημέρωση του Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ολοκληρωθεί απόψε και το πρωί θα γίνει νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι το κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 23:00. Μάλιστα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ενημέρωσε με δημόσια δήλωσή του ότι το Eurogroup ξεκίνησε και ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για κάποιες νέες προτάσεις που συζητήθηκαν μεταξύ του ιδίου και των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο ίδιος έκανε έκκληση για ψυχραιμία και τόνισε πως θα διαπραγματευτούν με αποφασιστικότητα για τα συμφέροντα της πατρίδας. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα μεταδόθηκε ότι το Eurogroup δεν έχει ξεκινλησει επίσημα και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί της Δευτέρας. Μέσα στην όλη σύγχυση που επικρατεί θεωρήθηκε η ενημέρωση από τον Ντάισελμπλουμ ότι ήταν η έναρξη του Eurogroup.

Το ΡΙΚ αναφέρει ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα το Eurogroup - Επίσης ανέφερε ότι πιθανώς η συνεδρίση του Eurogroup να ξεκινήσει τελικά στις 7 το πρωί της Δευτέρας

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει με πολύωρη καθυστέρηση μετά και τη νέα συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να καμφθούν οι διαφορές, ξεκίνησε στις 22.30 και ολοκληρώθηκε στις 22.50. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup δεν έχει φτάσει ακόμη ο Μιχ. Σαρρής ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή διαβουλεύεται με την τρόικα.

Ώρα μηδέν για την κυπριακή οικονομία, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου η έκτακτη, συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

«Κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο σε ποσοστό 50-60% προτείνει η τρόικα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.

Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή δίνουν σκληρή μάχη απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, ώστε να επέλθει συμφωνία στη συνεδρίαση.
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «βαρύ και ενδεχομένως μη διορθώσιμο πλήγμα στην ευρωζώνη από τον κακό χειρισμό της κυπριακής κατάστασης. Η υπόθεση φέρεται επίσης να έχει διαταράξει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν την τρόικα».
Αιτία της μετάθεσης της συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η «έλλειψη προόδου» στις διαπραγματεύσεις. Πηγή του Προεδρικού ανέφερε ότι «η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει εκείνο που διεκδικεί», στις Βρυξέλλες. «Έχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Γιαννάκης Ομήρου: «Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε μαζί μας για τις προτάσεις που τέθηκαν. Έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις. Θέλω να μεταφέρω την έκκληση όλων μας για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να περιμένουμε την κατάληξη. Επίσης θα ήθελαν να μην υπάρχουν σενάρια και φήμες. Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε λίγα λεπτά μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης του Ν. Αναστασιάδη με τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως όλα δείχνουν, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν ακόμα και με την απειλή χρεοκοπίας την κυπριακή κυβέρνηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον μηχανισμό ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές», φέρεται να διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης στους Ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η πληροφορία αυτή ανασκευάστηκε, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Κυπριακή Βουλή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε λίγο πριν τις 21.00 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Σύμφωνα με την πληροφόρηση, ο πρόεδρος δεν απείλησε με παραίτηση τους δανειστές, αλλά τους ρώτησε αν η επιμονή τους αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα