Ξέσπασμα Σαμαρά για την δημόσια υγεία

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια το σύστημα της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ήταν το θέμα που απασχόλησε τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, η υγεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων… νοσεί βαρύτατα εξαιτίας λήξης συμβάσεων ιατρών και νοσηλευτών, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η δέουσα αντιμετώπιση των συναφών περιστατικών.

«Δεν αντέχω στη σκέψη ότι μπορεί να πεθαίνει κόσμος επειδή δεν μπορεί να βρει κρεβάτι Εντατικής», ήταν το ξέσπασμα του πρωθυπουργού στα πρώτα λεπτά της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά σε θέματα υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι προ δύο μηνών είχε παρέμβει προσωπικά για την περίπτωση της μικρής Μαριλένας, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, και ζήτησε τη συνδρομή όλων για να βοηθηθεί το μικρό κορίτσι.

Στη σύσκεψη εξέφρασε την αγωνία του για τις συνέπειες που συνεπάγεται η έλλειψη νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, και δη στις ειδικές μονάδες, όπως είναι αυτές της Εντατικής Θεραπείας.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν μπορούν να βρουν ένα πολυπόθητο κρεβάτι σε Εντατική. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου είκοσι με τριάντα ασθενείς καθημερινά περιμένουν εναγωνίως για μία κλίνη.

Κατά τ’ άλλα, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα υλοποίησης του προγράμματος δωρεάν εισιτηρίου για 200.000 ανασφάλιστους, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα ισχύσει για δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα δοθεί ένα εισιτήριο υγείας με το οποίο οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν επισκέψεις στα νοσοκομεία και να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με βάση τις δεσμεύσεις του Ανδρέα Λυκουρέντζου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος: «Ο πρωθυπουργός επέμεινε να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση που εντάσσεται στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων μας, ούτως ώστε να είμαστε κοντά στον πολίτη, στον πολίτη που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Eπέμεινε, επίσης, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται μέσων των προγραμμάτων της τετάρτης προγραμματικής περιόδου, ούτως ώστε να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Θυμίζω ότι το υπουργείο Υγείας είχε τη μικρότερη δυνατή επίδοση στον τομέα αυτό. Μάλιστα, προκειμένου να βρεθούμε κοντά στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ήδη θέτουμε σε εφαρμογή το εισιτήριο υγείας για εκείνους οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι τώρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα