Σε παρωδία εξελίσσεται η ψηφοφορία της Βουλής

Σε παρωδία εξελίσσεται η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ.

Με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγη ώρα, στις 10.00, η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει και επίσημα τη διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών με 7 κάλπες, βάζοντας σφραγίδα στο κομματικό «κρυφτούλι» για τους πολιτικούς που θα διερευνηθούν από την Επιτροπή.

Όπως σας έχουμε αναφέρει, η απόφαση είναι να στηθεί από μία κάλπη για κάθε πρόταση παραπομπής πολιτικού προσώπου αλλά αναλόγως την πρόταση του κάθε κόμματος! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 3 κάλπες (!) για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (μία για την πρόταση της ΝΔ, μία για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και μία για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με στήριξης της Χρυσής Αυγής), 2 κάλπες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο (μία για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και μία για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με στήριξης της Χρυσής Αυγής) και από 1 κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο (με βάση την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής).

Κατά πάσα πιθανότητα, ο μόνος που θα παραπεμφθεί στην Προανακριτική είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς θεωρείται σίγουρη η πλειοψηφία στην πρώτη κάλπη και την πρώτη ψηφοφορία για τον πρώην υπουργό.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και τα αποτελέσματα στις λοιπές ψηφοφορίες καθώς αν και θεωρείται αμφίβολο το να παραπεμφθεί κάποιος εκ των Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπαδήμου, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, εάν θα παραπεμφθεί και από δεύτερη κάλπη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (με στήριξη προφανώς από βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού) καθώς και το πόσες ψήφους θα συγκεντρώσουν οι προτάσεις για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με την αντιπολίτευση (δηλαδή το σύνολο των βουλευτών εκτός των τριών ΚΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση) να διαθέτει 135 βουλευτές, εκτιμάται ότι ένα αποτέλεσμα που θα είναι κάτω από 151 αλλά περισσότερες από 135 ψήφους, θα δημιουργήσει τριγμούς στη κυβέρνηση καθώς θα φανερώσει έκδηλα αρνητικό κλίμα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τη μυστικότητα της ψήφου να καταρρακώνεται καθώς τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης πιθανόν να «αποσύρουν» τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες στις ψηφοφορίες  του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα μείνει και θα συμμετέχει σε όλες τις ψηφοφορίες και άφησε να εννοηθεί ότι το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα