Οι υπάλληλοι της Βουλής και η απάντηση Σαμαρά

Η κυβέρνηση έκανε και πάλι πίσω για τους υπαλλήλους της Βουλής

Μπροστά στο φόβο να μην συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, αποσύρθηκε άρον άρον η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής.

«Εγώ εκβιασμούς δεν δέχομαι. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων και αυτή είναι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στις αντιδράσεις των υπαλλήλων της βουλής οι οποίοι απειλούν με κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr από κυβερνητικά στελέχη, το επίμαχο θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και όλα έδειχναν πως η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς είχαν συγκεντρωθεί όλες οι υπογραφές των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ξαφνικά, το απόγευμα της Τετάρτης ακολούθησαν δεύτερες σκέψεις και τελικά αποφασίστηκε για δεύτερη φορά οι περικοπές να «παγώσουν» για τους υπαλλήλους της βουλής. 

Στην επίμαχη πράξη σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr περιλαμβάνονταν υπερωρίες 52 ωρών τον μήνα (νυχτερινά και Σαββατοκύριακα λόγω της φύσης της εργασίας) όταν στο υπόλοιπο δημόσιο με τις νέες ρυθμίσεις οι υπερωρίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20 ώρες τον μήνα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα οι υπερωρίες ξεπερνούν τα 600 ευρώ τον μήνα για τον κάθε υπάλληλο της βουλής.

Η κυβέρνηση φέρεται πως «ανέκρουσε πρύμναν» μετά τις αντιδράσεις των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι απειλούσαν με κινητοποιήσεις, τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπάλληλοι της Βουλής χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, συγκρίνοντας τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τους αναγκαστικούς νόμους της χούντας, ενώ έκαναν λόγο για «πολιτικά διεστραμμένους και αδίστακτους εγκέφαλους».

Επισήμως, η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι πρόκειται για απόσυρση συγκεκριμένης διάταξης, αλλά σημειώνει ότι δεν υπήρχε από την αρχή καμία πρόθεση ρύθμισης τέτοιων θεμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ρύθμιση με την οποία θα προωθούνταν περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής. Στις 7 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε τροπολογία με την οποία θα εξομοιώνονταν οι μισθοί με εκείνους των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι της Βουλής κήρυξαν στάση εργασίας και η ένταση μεταφέρθηκε στην ολομέλεια της βουλής. Η συνεδρίαση διακόπηκε για τουλάχιστον 15 λεπτά και μετά από σύσκεψη που είχε ο Υπουργός Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να αποσυρθεί η τροπολογία προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η συνεδρίαση.

Κατέθεσαν κομματικές ταυτότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άκουσμα της πληροφορίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το ζήτημα των περικοπών, αρκετοί υπάλληλοι της Βουλής που είναι οργανωμένοι στη ΝΔ κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες.

Το αυτοδιοίκητο της Βουλής

Πολλή συζήτηση γίνεται, βέβαια, για το καθεστώς αυτοδιοίκητου της Βουλής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περικόψει ούτε ένα ευρώ από τους υπαλλήλους της Βουλής χωρίς την υπογραφή του προέδρου του Σώματος που -μόνον αυτός- έχει τέτοιο δικαίωμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα