Η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ έφερε την οριστική ρήξη Λοβέρδου - Βενιζέλου

Με γραπτή δηλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σήμερα στη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αμέσως τον έθεσε εκτός κόμματος.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

"Tην επομένη της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ και της επίσημης έναρξης των εργασιών που οδηγούν στο Συντακτικό Συνέδριο της Παράταξης, το Φεβρουάριο και την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας και της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λοβέρδος έκανε την επιλογή να ιδρύσει την κίνησή του. Όχι ως ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος.

Για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου δηλαδή να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και να τελειώσει ομαλά η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας, ανέχθηκα επί μήνες συμπεριφορές βλαπτικές για την Παράταξη. Επίμονα και οργανωμένα βλαπτικές.

Είχα την ελπίδα, ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και την επανεμφάνιση του στα κομματικά όργανα, ο κ. Λοβέρδος θα έκλεινε τον κύκλο της αβεβαιότητάς του και θα επανεντασσόταν στις συλλογικές λειτουργίες της Παράταξης.

Δυστυχώς αυτό διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει, με κόπο και δυσκολίες, ένα νέο «εμείς», κάποιος διάλεξε το «εγώ». Κρίμα. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Και είναι ανοικτό στο διάλογο και τη συμπόρευση με όλους εκείνους που πιστεύουν στις αξίες των Ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών.Εφόσον ο κ. Λοβέρδος αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και αναζητά άλλο κόμμα, ενημέρωσα με επιστολή μου τον κ. Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ανήκει πλέον ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ."

Ο Λοβέρδος ιδρύει το ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκάλυπτε τι επρόκειτο να πράξει μετά από την ανακοίνωση ίδρυσης του ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, σχετικά με την Χρυσή Αυγή, αρνήθηκε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων ενώ σε ερώτηση για τον κ. Λοβέρδο απάντησε εξοργισμένος: «Την ατζέντα του το ΠΑΣΟΚ θα την καθορίζει μόνο του. Είναι ασέβεια να τίθενται άλλα θέματα τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία για την πολιτική ζωή του τόπου». Οι δημοσιογράφοι, όμως, επέμειναν και στην επόμενη ερώτηση που δέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αινιγματικά: «Δεν απαντώ και μην απαντώντας, προστατεύω πολλούς».

Το παρασκήνιο της διαγραφής Λοβέρδου και οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν τη λύπη του κ. Βενιζέλου γιατί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Λοβέρδο την Παρασκευή, με αφορμή την ονομαστική γιορτή του κ. Λοβέρδου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του μετέφερε την πρόταση να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία.

Επιπλέον στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύουν πως είναι τυχαία η επιλογή της σημερινής ημέρας από τον Α. Λοβέρδο καθώς θεωρούν ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε από την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σήμερα τη δική του ατζέντα σε σχέση με την Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ο πυρήνας του ισχυρισμού του κ. Λοβέρδου, είναι η διαφωνία του εντοπίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη. Αυτή ήταν η συλλογική ,με συντριπτική πλειοψηφία ,απόφαση της ΚΟ.

Λοβέρδος: Θα ξανασυναντηθούμε

Στην αντεπίθεση ωστόσο πέρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος και με μία μακροσκελή δήλωση γεμάτη αιχμές απαντά στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτίθεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στηρίζω την κυβέρνηση. Αυτό επιβάλλει το εθνικό και πολιτικό μου καθήκον. Το καθήκον όλων μας απέναντι στην πατρίδα και στους πολίτες. Έχω ξεκαθαρίσει, πως ασκώ τα καθήκοντά μου με αίσθηση ευθύνης, δίχως να αποδέχομαι κυβερνητικά ή κομματικά ανταλλάγματα.

Απέδειξα πολλές φορές με τον πιο σαφή τρόπο, πως μπορώ να διακρίνω και να προτάσσω τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης, έναντι του εύκολου δρόμου των προσωπικών επιδιώξεων. Κινήθηκα πάντα θεσμικά και δημόσια. Βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις στην παράταξή μας, σε πολύ δύσκολες εποχές. Είμαι, λοιπόν, ο τελευταίος που θα δεχόταν συμβουλές για το θέμα αυτό. Πάλεψα μαζί με τους συντρόφους μου σε καλές, αλλά και τραγικά δύσκολες στιγμές.

Η διαγραφή είναι μια ακόμη απόδειξη, ότι η αποσυσπείρωση, η συρρίκνωση και η αμηχανία της παράταξης, έχει πολιτικά υπεύθυνους, καθώς και ονοματεπώνυμο.

Ο εγκλωβισμός δυνάμεων σε μονοκομματικές διαδικασίες, που αποτυπώνουν συσχετισμούς, δίχως αντιστοίχηση στο λαό και την κοινωνία, πρέπει να αποφευχθεί. Τιμώ όλους τους πολίτες που εξακολουθούν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Θα ξανασυναντηθούμε. Η Δημοκρατική Παράταξη, ωστόσο, οφείλει να απευθύνεται στην πλειοψηφία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και να φιλοδοξεί κάποια στιγμή και πάλι να μιλήσει για λογαριασμό της.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες ενοποίησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, των δυνάμεων της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς, των προοδευτικών ανθρώπων αυτού του τόπου. Οφείλουμε να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις άμεσης δράσης για το καλό των πολιτών που δοκιμάζονται, οι οποίοι δεν έχουν αντοχή, χρόνο κι ελπίδα. Όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν τη δημιουργία κόμματος, την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας θα καθοριστούν στη συνέχεια, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα ενώνουν, αλλά δεν θα εγκλωβίζουν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα