Βρυξέλλες: Αισιόδοξα μηνύματα για επίτευξη συμφωνίας

Την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης και αποτελεσματικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα επεσήμαναν προσερχόμενοι στο Eurogroup των Βρυξελλών η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ, ο Επίτροπος οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Ό. Ρεν,  ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β.Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογος του Π.Μοσκοβισί.

«Χρειαζόμαστε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Έχει κάνει ότι έπρεπε η Ελλάδα. Είναι η στιγμή του Eurogroup» είπε όπως αναφέραμε νωρίτερα  ο κ. Ρεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών Π.Μοσκοβισί «Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, έκανε ουσιαστικές προσπάθειες. Πρέπει εμείς τώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

Αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, άφησε η Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για «πραγματική λύση». «Θα εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας λύσης που να είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικό. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα, επομένως θα εργαστούμε πολύ σκληρά πάνω σ΄ αυτό», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Β.Σόιμπλε από την πλευρά αφού ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, τόνισε πως το ΔΤΝ δε μπορεί να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Με ένα κούρεμα δε μπορούμε να περπατήσουμε. «ο ΔΝΤ προφανώς θα συμπλεύσει. Ήταν προϋπόθεση αυτό. Δεν διαφωνούμε με το Ταμείο, απλά έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σόιμπλε.
Την ίδια στιγμή, οαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους εκ μέρους των πιστωτών, ενώ τα ξένα ΜΜΕ όπως οι Financial Times και το Spiegel μιλούν για «εξειδικευμένες εθνικές δράσεις» με το κάθε κράτος να συμβάλει όπως μπορεί στο ελληνικό πρόβλημα.

Μήνυμα αισιοδοξίας από Στουρνάρα: Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει επωφελής συμφωνία

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup των Βρυξελλών ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι τελικά θα υπάρξει λύση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα