Πλατεία Τσαμουριάς, με τις ευλογίες του Μπερίσα

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα και τους Τσάμηδες, αφού με την έγκριση της αλβανικής κυβέρνησης, εγκρίθηκε μετονομασία κεντρικής πλατείας της αλβανικής πρωτεύουσας σε πλατεία Τσαμουριάς. Επειτα από πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, οι Τσάμηδες κατάφεραν να πάρουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου των Τιράνων για τη μετονομασία της πλατείας Ali Demi, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη, σε Sheshi Cameria (πλατεία Τσαμουριάς).

Αρχικά οι σύμβουλοι του τσάμικου κόμματος PDIU είχαν προτείνει τη μετονομασία της πλατείας Avni Rustemi σε πλατεία Τσαμουριάς, όμως η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμβούλων του συγκυβερνώντος κόμματος LSI που υποστηρίζει το «τσάμικο ζήτημα» και έτσι οι Τσάμηδες υποχώρησαν, αν και είχαν τη στήριξη των συμβούλων του Μπερίσα.

Τελικά, έπειτα από πολλές πιέσεις και βλέποντας την πρότασή τους να πέφτει στο κενό, οι Τσάμηδες πρότειναν τη μετονομασία της πλατείας Ali Demi σε Sheshi Cameria (πλατεία Τσαμουριάς) (φωτ. aftonomi.gr). Η πρόταση έγινε δεκτή και εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Τιράνων στα πλαίσια της 100ής επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Η στάση των μουσουλμάνων Τσάμηδων που συνεχίζουν να διεκδικούν ελληνικά εδάφη στην Ηπειρο συμβαδίζει με την εθνικιστική έξαρση των Αλβανών. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της γείτονος Σαλί Μπερίσα δεν αποτρέπει τέτοιες κινήσεις για λόγους εσωτερικών ισορροπιών και προσωπικής στρατηγικής, καθώς επιδιώκει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, χωρίς να βλάψει την προώθηση της «εθνικής ολοκλήρωσης» των Αλβανών.

Η πλατεία Ali Demi ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής για τους πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας. Να σημειωθεί ότι το κόμμα των Τσάμηδων λαμβάνει το ποσό των 60.000 ευρώ τον χρόνο ως ενίσχυση από το αλβανικό κράτος για τις δραστηριότητές του! Aποκλειστική σχεδόν πολιτική επιδίωξη του PDIU είναι η διεκδίκηση εδαφών της Ελλάδας στη Θεσπρωτία. Πέρα από την οικονομική χορηγία του αλβανικού κράτους, οι Τσάμηδες χρηματοδοτούνται και από την Αμερική.

Επιπλέον, σύντομα το εν λόγω κόμμα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Αλβανίας, με τρεις υφυπουργούς και τρεις γενικούς διευθυντές. Οι υφυπουργοί θα είναι στο υπουργείο Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Παιδείας.

Και για όσους αγνοούν τι είναι οι Τσάμηδες: είναι ομάδα αλβανόφωνων μουσουλμάνων που εγκατέλειψαν με τη θέληση τους τη Θεσπρωτία λίγο πριν το τέλος της Κατοχής γιατί φοβήθηκαν την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς είχαν αναδειχτεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στους καλύτερους συνεργάτες των ναζί και των Ιταλών φασιστών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα