Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη του για την Ελλάδα το Σάββατο

Με σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες, όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι ηγέτες αποχώρησαν – οι περισσότεροι – χωρίς να κάνουν δηλώσεις ενώ όσοι μίλησαν στον Τύπο έδωσαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την τελική στάση που θα κρατήσουν σήμερα, επί του κειμένου Βαν Ρόμπεϊ.

Τα συν και τα πλην της Συνόδου

• Η πρώτη ημέρα των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 1 τρις ευρώ διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης με τη Γαλλία και την Πολωνία να αποτελούν τις πλέον κερδισμένες χώρες της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

• Μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου γύρω από τις περικοπές των κονδυλίων για τα αγροτικά και την περιφερειακή πολιτική, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ παρουσίασε έναν νέο συμβιβασμό με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 972 δις ευρώ, ίσο δηλαδή με το 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ.

• Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα κράτη-μέλη τα οποία ερίζουν για την αναδιανομή των κονδυλίων, προχώρησε στις ακόλουθες αλλαγές:
- Αύξησε κατά 8 δις τον προϋπολογισμό για τα αγροτικά, και
- Πρότεινε αύξηση κατά 10,6 δις προς τους λεγόμενους “φίλους της συνοχής”.
- Περιόρισε, ωστόσο, τις δαπάνες των προγραμμάτων της Κομισιόν για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

• Το πρόγραμμα ναυαρχίδα της Κομισιόν “Συνδέοντας την Ευρώπη” το οποίο αφορά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, των ψηφιακών δικτύων και της ενέργειας έχασε 5 δις και περιορίστηκε στα 41 στο σύνολο.

• Το πρόγραμμα Galileo έχασε 350 εκατομμύρια ευρώ.

• Η ειρωνεία είναι ότι πριν από μόλις λίγους μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν εντάξει τα δύο παραπάνω προγράμματα στην στρατηγική τους ύψους 60 δις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αντιθέτως, παρά τη σκληρή γραμμή από το ΗΒ και την Ολλανδία, ο προϋπολογισμός για τις διοικητικές υπηρεσίες και τους μισθούς των ευρωυπαλλήλων δεν περιορίστηκε.

• Πέντε δις θα κοπούν και από το πρόγραμμα “Η Ευρώπη στον Κόσμο” το οποίο χρηματοδοτεί και την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

• Την ίδια στιγμή η NGOs ανησυχούν για περαιτέρω μειώσεις στην αναπτυξιακή βοήθεια προς τον τρίτο κόσμο.

• Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως τον μεγάλο χαμένο της διαπραγμάτευσης.

• Αναμένεται ο Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει περαιτέρω μείωση της συνολικής οροφής του budget στα 890 δις αλλά οι κοινοτικοί αξιωματούχοι προβλέπουν πως στο τέλος θα συμβιβαστεί.

• Ο Μάρτιν Σούλτς θεωρεί ήδη πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή Σύνοδο. Τόνισε, επίσης, ότι κατά πάσα πιθανότητα το ΕΚ δε πρόκειται να ψηφίσει υπέρ των περικοπών.

• Από αυτή την ώρα συνεχίζονται διμερείς επαφές των 27 ηγετών και ο Πρόεδρος Βαν Ρόμεπη σχεδιάζει να καθυστερήσει την έναρξη της Συνόδου το περισσότερο δυνατό.

• Αν η Σύνοδος καταλήξει σε αδιέξοδο, οι ηγέτες ενδέχεται να επαναφέρουν το θέμα την άνοιξη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ αποχωρώντας από το συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Πριν από 5 χρόνια που έπρεπε εγώ να διαχειριστώ τη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, απέτυχα, κυρίως γιατί μου δημιουργούσαν προβλήματα οι Βρετανοί. Χαίρομαι που δεν έχω εγώ να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση σήμερα». Αυτό ήταν μια έμμεση αιχμή προς τους «27» οι οποίοι δεν τον επέλεξαν για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου, θέση την οποία ως γνωστόν πήρε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ πριν από τρία χρόνια.

«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Και πρόσθεσε: «Ακόμα όμως κι αν έχουμε θα προτρέψω τους ευρωβουλευτές μου να ψηφίσουν κατά. Κι όπως ξέρετε είναι πολύ άσχημο πράγμα το ευρωκοινοβούλιο να καταψηφίζει ένα συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής». Πορτογαλική πηγή δήλωσε επίσης στο real.gr ότι ενδέχεται η Σύνοδος Κορυφής να τελειώσει «σύντομα».

Όπως έγινε γνωστό, χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Βρετανία επιθυμούν να μειωθεί κι άλλο η πίτα του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες επιστροφές από τη συνεισφορά τους. Η στάση αυτή βρίσκει αντίθετους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τουλάχιστον 15 χωρών, που αυτοαποκαλούνται οι «φίλοι της συνοχής». Την ίδια στιγμή, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την επίσημη συνέντεξη τύπου που παραχώρησε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως μια τέτοια συμφωνία θα καταψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ως γνωστόν συναποφασίζει.

Πηγές της προεδρίας διέρρεαν στον Τύπο νωρίτερα πως υπάρχει η ελπίδα να δοθεί στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα (μνημόνιο) κάποιο επιπλέον ποσό για τη βελτίωση του ΑΕΠ τους. Η ίδια πηγή δήλωσε στο Real.gr ότι από αυτήν τη δεξαμενή των χρημάτων στην Ελλάδα θα επιμεριστεί η μερίδα του λέοντος.

Μέχρι πάντως να ξεκινήσει η Σύνοδος, στις 12 τοπική και να ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές των ηγετών που θα διεξάγονται μέχρι εκείνη την ώρα, το μέλλον της Συνόδου παραμένει αβέβαιο. Γερμανικές πηγές συνεχίζουν και δεν θεωρούν καταστροφή το να λήξει η Σύνοδος άδοξα, αντιθέτως όμως ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και η κυπριακή προεδρία θα καταβάλλουν προσπάθειες για αποτελέσματα, ακόμα κι αν χρειαστεί να συζητάνε για τρεις ημέρες.

Απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είπε τα εξής: «Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είναι πολύ φίλος μου και ελπίζω εγώ να είμαι και δικός του. Οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε, τώρα είναι και η σειρά μας». Οταν τον ρωτήσαμε αν είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup έμεινε σιωπηλός για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια είπε εμφατικά: «Πρέπει να πάρουμε απόφαση (we have to deliver)». Το Σάββατο στις 5.30 μμ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα