Τριγμοί στο κυβερνητικό συνασπισμό, κίνδυνος για την κυβέρνηση

Σε κυβέρνηση… της ισορροπίας τείνει να ονομαστεί η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Η κυβέρνηση κατάφερει να περάσει τις Συμπληγάδες των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο το τίμημα είναι βαρύ. Αφενός, έγινε σαφές ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι βασίμως αμφισβητούμενη και αφετέρου κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η στήριξη της κυβέρνησης δεν σημαίνει επ’ ουδενί λευκό χαρτί.

Όπως φάνηκε, ο «κρυφός» άσος Σαμαρά να διαμηνύσει χθες, πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πως «η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε», δεν έγινε το φύλλο που κέρδισε την παρτίδα. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, να δικαιολόγησε τη στάση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε να πάμε με ανοικτό πακέτο μέτρων στο Eurogroup», ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν και μοναδικό στόχο του πρωθυπουργού: να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για διαπραγμάτευση ώστε να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία των αποκρατικοποιήσεων με την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει το νομοσχέδιο.

Ήδη, οι πρώτοι τριγμοί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ήρθαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και την απόρριψη του άρθρου 4 και της τροπολογίας για την ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν να αντιμετωπίσουν εσωκομματικά μέτωπα που ενισχύθηκαν και από την ηχηρή απουσία των αρχηγών των κομμάτων τους από την ψηφοφορία.  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ειδικότερα, φέρεται ιδιαίτερα οργισμένος από την στάση των βουλευτών του κόμματος του και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η ΔΗΜΑΡ, από την άλλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα, διαμήνυσε ότι εμμένει σταθερή στις θέσεις της για τα εργασιακά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα την ερχόμενη βδομάδα.

Η πληροφορία, πάντως, ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πέσει με τα μούτρα στα κομπιουτεράκια και γράφουν και σβήνουν σενάρια για να επιτευχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η πλειοψηφία των μέτρων στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων, ελέγχεται ως... ανακριβής. Και όταν λέμε πλειοψηφία, εδώ δεν εννοείται σχετική αλλά απόλυτη (τουλάχιστον 151 βουλευτές) καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, και να περάσουν τα μέτρα η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον του σκοπέλου της επαρκούς πολιτικής νομιμοποίησης…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα