Σήμερα "κλειδώνουν" οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία επί των προγραμματικών δηλώσεων εμφανίζονται ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης που θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Κάτω Κηφισιά.

Μπορεί να έχουν επιμέρους διαφωνίες και διαφορές, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα βρουν κοινή φόρμουλα, προκειμένου την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς να προσέλθει για πρώτη φορά στη Βουλή μετά την ορκωμοσία του και να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Ακολούθως, τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Να θυμίσουμε ότι οι τρεις άνδρες τα είχαν πει και προχθές διά ζώσης, επί σχεδόν τρεις ολόκληρες ώρες, αλλά δεν κατέληξαν σε όλα τα θέματα. Οι εκκρεμότητες αυτές αναμένεται να κλείσουν σήμερα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογου θέλησε χθες το πρωί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας: «Το κλίμα στη συνάντηση που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί τη Δευτέρα ήταν καλό. Δεν υπήρξαν στοιχεία διαφωνίας. Υπήρξε πνεύμα συνεργασίας και γόνιμη συζήτηση». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως βάζουν τις προσωπικές τους «κόκκινες γραμμές», οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να τίθενται για καθαρά επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Οπως μαθαίνουμε, στη συνάντηση της Κηφισιάς θα τεθεί επί τάπητος και η επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας, καθώς λίγες ώρες αργότερα θα έχουν ο καθένας τους συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει ήδη εντολή στον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις και «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς.

Ερωτηθείς γιαα το ενδεχόμενο κλεισίματος ή συγχωνεύσεων οργανισμών, ο κ. Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε χθες ότι «η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται και τη βοήθεια των εταίρων της».

Το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ στους κύριους στόχους που θα τεθούν θα είναι η άμεση απορρόφηση των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 23% στο 13%, μια κίνηση η οποία εκτιμάται πως θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα