Στη Βουλή και με τη βούλα των γιατρών ο Σαμαράς

Χωρίς επίδεσμο αναμένεται να εμφανιστεί μεθαύριο για πρώτη φορά δημοσίως μετά την επέμβαση στο μάτι του ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας λάβει τη συγκατάθεση των θεραπόντων ιατρών, αναμένεται να βγει για πρώτη φορά από το σπίτι του στην Κάτω Κηφισιά την Πέμπτη, προκειμένου να μεταβεί στη Βουλή και να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οι συνταγματικές προθεσμίες προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχουν περιοριστεί δραματικά, καθώς καταλυτική ημερομηνία για την έναρξη της σχετικής συνεδρίασης είναι η μεθαυριανή.

Αγνωστο παραμένει τι θα συνέβαινε εάν ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε να προσέλθει ούτε την Πέμπτη στη Βουλή, καθώς στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Απαντες οι πρωθυπουργοί ζητούσαν ψήφο εμπιστοσύνης υποχρεωτικά «μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία τους», όπως αναφέρει ρητά και το άρθρο 84 του Συντάγματος. Ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι το πολύ μέχρι τις 5 Ιουλίου θα πρέπει να προσέλθει στο Κοινοβούλιο για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Καλού-κακού, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ζητήσει επίσημη απάντηση από τις νομικές υπηρεσίες ως προς το απώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα ανέβει την Πέμπτη για λίγο στο βήμα και θα εκφωνήσει μια ολιγόλεπτη ομιλία προκειμένου να μην καταπονήσει πολύ τον οργανισμό του. Την εξειδίκευση των μέτρων επί των προγραμματικών δηλώσεων θα κάνουν οι υπουργοί του, προεξάρχοντος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που επέστρεψε από την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως υπουργός Εξωτερικών.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα δώσει τη συγκατάθεσή του και για την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που δεν έχει αντικαταστήσει επισήμως ακόμη τον Γεώργιο Ζαννιά.

Τέλος, όσον αφορά το ταξίδι του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι το ελληνικό πρόβλημα, ο διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, Πάνος Θεοδοσιάδης, που χειρούργησε τον πρωθυπουργό, είναι ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικός για το εάν και κατά πόσο μπορεί να ταξιδέψει στη βελγική πρωτεύουσα ο ασθενής του.

Η μόνη διαβεβαίωση που έχει δώσει είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα χρειαστεί να επισκεφθεί εκ νέου το Αττικό Νοσοκομείο. Εάν δεν μπορέσει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα