Παπούλιας στη Σύνοδο Κορυφής : Ανυπόφορες οι πιέσεις για πολιτικές λιτότητας

Στα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι για το ποιες πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας,  κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο κορυφής, στην οποία εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, την επιστολή του οποίου κομίζει προς τους ηγέτες  των άλλων κρατών-μελών.     

Ο κ. Παπούλιας υποστήριξε την υιοθεσία ενός πακέτου  ανάπτυξης ύψους  130 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται ότι θα συμφωνηθεί , αλλά ζήτησε να  επικαιροποιηθούν  τα στοιχεία για τις  περιφέρειες, τα οποία υπάρχουν  από το 2008 και δεν αντικατοπτρίζουν την σημερινή εικόνα κρίσης για τη χώρα μας. 

Ζήτησε επίσης να υπάρξουν κατανομές κονδυλίων ώστε να αντιμετωπισθεί η  ανεργία και η ύφεση , ενώ χαρακτήρισε  ανυπόφορες  τις πιέσεις που ασκούνται  σε κράτη-μέλη , τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές λιτότητας.


Στη σύνοδο κορυφής πάντως δεν κυριαρχεί το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά η διαφορά απόψεων μεταξύ της πλειοψηφίας των  κρατών-μελών από τη μία πλευρά και της Γερμανίας από την άλλη, η οποία  δεν συγκατατίθεται στην έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα δανεισμού (με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν  δημοσιονομικά προβλήματα).    ​

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα