Γιάννης Στουρνάρας: Αισιόδοξος ο νέος υπουργός οικονομικών

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί χθες ότι θα καθίσει στην… ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, ο 56χρονος καθηγητής Οικονομικών και τεχνοκράτης καριέρας, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωνε ότι παραμένει πεισματικά… αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Μένει τώρα να επιβεβαιώσει τις διαπραγματευτικές του αρετές στα δύσκολα «παζάρια» για το νέο μνημόνιο.

Το όντως δυσαναπλήρωτο κενό που είχε αφήσει στην κυβέρνηση η ασθένεια του Βασίλη Ράπανου καλύφθηκε, μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λίγες ημέρες πριν επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα, μέχρι χθες γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (επιστημονικός φορέας του ΣΕΒ) και μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πικραμμένου.

Ο κ. Στουρνάρας αρχίζει τη νέα του πορεία από… βαθιά νερά: ήδη χθες κλήθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, Βενιζέλου και Κουβέλη, στην κατοικία του κ. Σαμαρά. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι πρώτες κινήσεις που θα γίνουν στην οικονομία, αλλά και η διαπραγματευτική γραμμή στις επαφές με την τρόικα, που δεν αποκλείεται να φθάσει στην Αθήνα ακόμη και την Κυριακή. Αγνωστο είναι, πάντως, αν η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού θα επιτρέψει να ορκισθεί ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός έως το τέλος της εβδομάδας ή αν αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει ανοικτά υπέρ της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, αν και έχει ασκήσει κατά καιρούς αυστηρή κριτική για τις αστοχίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά και στη «δοσολογία» του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η υπερβολική έμφαση στη λιτότητα δεν άφησε έως τώρα στην οικονομία περιθώρια να ανακάμψει.

Ο κ. Στουρνάρας δεν κρύβει ότι η πορεία της οικονομίας δεν θα είναι εύκολη, αλλά παραμένει αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί να ξεπερασθεί. «Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες» δήλωσε χθες, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη, λίγο πριν γνωστοποιηθεί η επιλογή του ως υπουργού Οικονομικών.

Στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι υπάρχει ένα «τείχος κατεστημένων νοοτροπιών», που αντιστρατεύονται όσους πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Και, ως ένα δείγμα της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία, μετά τις εκλογές, επισήμανε την επιστροφή καταθέσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά τις σπουδές του στην Αθήνα και την Οξφόρδη, άρχισε καριέρα τεχνοκράτη στο υπουργείο Οικονομίας και στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων από το 1994 έως το 2000, ήταν ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, που είχε στόχο την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Αρκετοί τον κατατάσσουν μεταξύ των αρχιτεκτόνων της συμμετοχής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση και από την περίοδο εκείνη έχει αποκομίσει ένα σημαντικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που ίσως αποδειχθεί πολύτιμο αυτή την περίοδο. Μετά την κυβερνητική του θητεία, πέρασε από τη θέση του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ αργότερα διηύθυνε τη χρηματιστηριακή εταιρεία ΚΑΠΠΑ, πριν αναλάβει τη διεύθυνση του ΙΟΒΕ.

Οι θέσεις του για την οικονομία δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας έχει εκφρασθεί υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και έχει προτείνει μέσω του ΙΟΒΕ, λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, τις βασικές αλλαγές που θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα: μεταξύ άλλων, να μετατεθεί αργότερα ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, για να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία, να επεκταθεί στα τρία χρόνια η διάρκεια χορήγησης επιδόματος ανεργίας, να διατεθούν άμεσα κονδύλια του ΕΣΠΑ για λίγα και μεγάλα έργα υποδομής, χωρίς να απαιτηθεί συμμετοχή του ελληνικού κράτους στη χρηματοδότηση, να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να εξοφλήσει άμεσα το Δημόσιο τα 6,5 δισ. ευρώ που οφείλει σε προμηθευτές, ώστε να πάρει «ανάσα» η αγορά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα