Τι έγινε στις τελετές παράδοσης - παραλαβής στα Υπουργεία

Ολοκληρώθηκαν εχθές Πέμπτη οι καθιερωμένες διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα Υπουργεία.

Yπ. Οικονομικών

«Το ζητούμενο είναι όταν θα έρθει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να τους παραδώσουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να διατηρηθεί». Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Πέμπτης. «Σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε Υπουργούς» σημείωσε.

«Ευχαριστώ τον κ. Σαχινίδη για τη συνεργασία που είχαμε και το πώς διασώθηκαν κάποια πράγματα όπως διασώθηκαν» είπε ο κ. Ζανιάς απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό κ. Φ. Σαχινίδη.

Υπ. Άμυνας

Στις 14:00 το μεσημέρι παρέδωσε τα «κλειδιά» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Φράγκο Φραγκούλη. Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών παρέδωσε και ο Τάσος Γιαννίτσης στον Αντώνιο Μανιτάκη.



Υπ. Εσωτερικών

Τα καθήκοντα του υπουργού εσωτερικών ανέλαβε ο νέος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, από τον απερχόμενο υπουργό Τάσσο Γιαννίτση.

Ο κ. Γιαννίτσης σε δηλώσεις του και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε αν και του προτάθηκε να παραμείνει στο υπουργείο εσωτερικών ή να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο τόνισε χαρακτηριστικά οτι «η συλλογική πορεία που έχουμε πάρει μοιάζει με μια απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μια τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα και να μπούμε σε μια πορεία όπου ως σύνολο θα ξέρουμε τι θέλουμε, που πάμε και πως πάμε.

Ο κ. Μανιτάκης από την πλευρά του αν και επισήμανε ότι ανέλαβε με δισταγμό τα καθήκοντά του γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπερβούμε την κρίση. Διαβεβαίωσε επίσης πως θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν άψογα όπως αυτές της 6ης Μαίου και τόνισε την ανάγκη με την παρουσία όλων να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας και πολιτικής ενότητας του λαού. «Η πολιτεία θα βρει τη σταθερότητα και με αίσθημα συλλογικής ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα πρόβληματα» είπε χαρακτηριστικά.



Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Υποδέχομαι με χαρά τον νέο υπουργό, έστω κι ως υπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα μπορούσε να έρθει κι ως κανονικός υπουργός. Είναι ο,τι πρέπει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με τη φράση αυτή ο Κώστας Σκανδαλίδης υποδέχθηκε τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέοντα Μαραβέγια, τον οποίο κι ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών στο υπουργείο και τις άμεσες εκκρεμότητες.

Ο απερχόμενος υπουργός, αφού σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου να έχει κανονική κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα τρέχουν κι είναι μεγάλα, αναφέρθηκε στην εικοσάμηνη θητεία του στο υπουργείο. «Αυτό τον χώρο τον αγάπησα. Κάναμε καλή δουλειά» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, συμπληρώνοντας πως τέθηκαν οι βάσεις για μια γεωργία που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου, τους γενικούς γραμματείας αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα για την άριστη συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, σημειώνοντας την απουσία κινητοποιήσεων επί υπουργίας του.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκανδαλίδη για τα καλά του λόγια, σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας χώρος γνώριμος σε αυτόν, αφού εκτός των άλλων προέρχεται από την Κεφαλλονιά, κι έχει γνωρίσει «από κοντά τον μόχθο και τον ιδρώτα για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων». «Το στοίχημα για μένα» υπογράμμισε, « είναι να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι το κράτος έχει αρχίσει και διαλύεται λόγω της προεκλογικής περιόδου. Θα συνεχίσουμε το έργο που γίνεται με τρόπο ώστε να δείξουμε ότι το κράτος λειτουργεί».

Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την πίστη του στο αγροτικό δυναμικό που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, επισημαίνοντας πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινά από τον αγροτικό τομέα αλλά όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά».

ΥΠΕΞ

«Χαίρομαι γιατί παραδίδω το υπουργείο Εξωτερικών σε καλά χέρια», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

«Η δική μου θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά, θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά αναλαμβάνει ως υπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που κύρια αποστολή έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα θα χειρίζεται και τις τρέχουσες υποθέσεις του κράτους, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα μας, τότε θα την αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό».



Απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργείου και της διπλωματικής υπηρεσίας, που παρευρέθησαν στην τελετή, ο κ. Μολυβιάτης είπε χαρακτηριστικά «με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Ξέρω τα προβλήματά σας, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τα λύσω μέσα σε έναν μήνα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε με την ίδια αυταπάρνηση όπως το κάνατε μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία του κ. Μολυβιάτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν σταματούν.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα προβλήματα δεν παγώνουν ούτε υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας», σημείωσε ο απερχόμενος υπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο του, κατά την εξάμηνη παραμονή του στο υπουργείο, ο κ. Δήμας, αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή των όσων κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία κατά το διάστημα αυτό, τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της ομαλότητας και σταθερότητας και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο κ. Δήμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και υπενθύμισε ότι έχει ήδη συντελεστεί καλή προετοιμασία επί του θέματος, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα προς την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Παρουσία του απερχόμενου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του απερχόμενου υφυπουργού Μανώλη Όθωνα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «πρωταρχικός στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας σε περιβάλλον ασφάλειας. Με λίγα λόγια να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Με σκληρή δουλειά, συστηματική προσπάθεια και προσήλωση στο καθήκον είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του, εστιάζοντας στο τελευταίο δίμηνο, μίλησε για την ανάγκη ενότητας στον τόπο και κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

«Να είμαστε ενωμένοι, να οδηγηθούμε στις κάλπες με βάση το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά ενωμένοι και όχι διχασμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι ότι αυτός ο τόπος θα έχει το μέλλον που του πρέπει. Ότι τα παιδιά μας θα εξασφαλίσουν ένα μέλλον γιατί εργαζόμαστε εμείς τώρα» είπε ο Μ.Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Όθωνας, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της 20μηνης παραμονής του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο αγώνας ο οποίος, είναι μπροστά μας, θα είναι ένας αγώνας ο οποίος θα είναι άνισος. Γιατί είναι πάντα άνισος ο αγώνας όταν αναμετριέται η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό και έχοντας επίγνωση αυτής της δυσκολίας, αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα, χωρίς καθόλου να υποκύπτουμε στους πειρασμούς των μικροκομματικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών, θα τη δώσουμε νικηφόρα».

Υπ. Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από τον απερχόμενο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στην υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο υπουργείο έναν άνθρωπο που γνωρίζω και εκτιμώ πάρα πολλά χρόνια, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα του ΥΠΠΟΤ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω ένα υπουργείο έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση και αυτό λόγω της σκληρής δουλειάς πάνω στην οποία είχαν επενδύσει και δουλέψει οι άνθρωποι του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπουργείο που κατάφερε αυτά τα χρόνια και να συγχωνευθεί και ν’ αξιοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί.

Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή, παρέλαβε το μεσημέρι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Παύλος Αποστολίδης, από τον απερχόμενο υπουργό Δημήτρη Ρέππα.

Ο κ. Ρέππας, μαζί με τους επίσης απερχόμενους υφυπουργούς κ.κ. Ρόβλια και Τζωρτζάκη, ενημέρωσε τον κ. Αποστολίδη, ενώ, στη συνέχεια, ο νέος υπουργός είχε ενημέρωση και από υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας, με γραπτή του δήλωση, τόνισε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε σημαντικό έργο, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Σε μια περίοδο που απαιτείται να εντείνουμε την προσπάθειά μας ως χώρα, δυστυχώς, μικροκομματικοί σχεδιασμοί οδηγούν σε παράταση της αβεβαιότητας και των επιζήμιων εκκρεμοτήτων».

Επισήμανε δε ότι «η συνολική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και η εποικοδομητική προσπάθειά του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές» και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι προέταξαν το εθνικό συμφέρον και ποιοι διαχειρίστηκαν την εντολή της 6ης Μαΐου, επιδιδόμενοι σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

Με το βλέμμα στην εξεταστική, η παράδοση- παραλαβή στο υπ. Παιδείας

H παράδοση- παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας δεν είχε κανένα από τα γνωρίσματα ανάλογων τελετών άλλων εποχών. Ο απερχόμενος υπουργός, Γιώργος Μπαμπινιώτης, υποδέχθηκε στο γραφείο του τη νέα υπουργό Αγγελική- Ευφροσύνη Κιάου, και αμέσως άρχισε να την ενημερώνει, καθώς το υπουργείο Παιδείας εισέρχεται από τη Δευτέρα σε μια κρίσιμη φάση αφού αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις –και γενικότερα μια μακρά εξεταστική περίοδο αφού, μετά τις πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων κ.λπ., που, όπως όλα δείχνουν, θα συμπέσουν με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει προετοιμασμένο για τη μετακίνηση των ημερομηνιών εξέτασης ορισμένων μαθημάτων. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης περιορίστηκε πάντως να κάνει δηλώσεις μόνο για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, διαβεβαιώνοντας τους χιλιάδες υποψηφίους ότι ο προγραμματισμός είναι τέτοιος ώστε όλα να διεξαχθούν ομαλά.

Υπουργείο Εργασίας

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «πέτρινα» τα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο, υπεραμύνθηκε ωστόσο της πολιτικής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκειά της (αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της ανεργίας και την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, και δεν καταργήθηκε η σύνταξη λόγω θανάτου για ηλικίες μικρότερες από τα 65 χρόνια).

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα σε μια χώρα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, και χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις απαιτήσεις της τρόικας, σημείωσε ότο κινήθηκε ανάμεσα σε δυο συμπληγάδες: τις απαιτήσεις των δανειστών και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Κλείνοντας ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών ως τις εκλογές «ώστε να μη δημιουργηθούν δυσμενέστερες συνθήκες», διαμηνύοντας ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς οι πολίτες θα κρίνουν και «η ώρα της αλήθειας, μας αφορά όλους».

«Αναλαμβάνω ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται», τόνισε με τη σειρά ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της υπέρβασης του μνημονίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του νομικού πλαισίου το οποίο αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το οποίο ίσχυσε στη χώρα μας τα τελευταία 90 χρόνια καθώς και να καταβάλλει προσπάθειες, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα έως τις εκλογές ο νέος υπουργός Εργασίας έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διασφάλισης 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων και την πληρωμή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων προς τους προμηθευτές.

Ανοικτό παραμένει επίσης και το θέμα της παρακράτησης των μειώσεων από τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Οι μειώσεις που είχαν αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα, έχουν ήδη ενσωματωθεί από την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, οι μειώσεις θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 12%, για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, και οι επικουρικές κατά 10% έως 15%.

Yπ. Μεταφορών

Ένας «παλιός γνώριμος» του άλλοτε υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που επί σειρά ετών κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα, επιστρέφει και πάλι στο ίδιο υπουργείο με την ιδιότητα του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πρόκειται για τον Σίμο Σιμόπουλο ο οποίος παρέλαβε αργά το μεσημέρι από τον απερχόμενο υπουργό Μάκη Βορίδη τα ηνία του υπουργείου. Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής ο κ. Βορίδης έπλεξε το εγκώμιο του αντικαταστάτη του, λέγοντας πως είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώση των θεμάτων και αυτό εξασφαλίζει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβερνήσεως, το υπουργείο βρίσκεται σε καλά χέρια.

Επίσης ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε εν συντομία στις σημαντικές παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που έκανε στο υπουργείο στη διάρκεια των έξι μηνών, αλλά και στις πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισε και ευχήθηκε στο νέο υπουργό κάθε επιτυχία στο έργο του. Από την πλευρά του ο κ. Σιμόπουλος χαρακτήρισε εντυπωσιακό το έργο που επιτελέστηκε στο υπουργείο το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως είπε, χρόνια προβλήματα είτε έχουν βρει λύση, είτε έχουν μπει σαφώς σε τροχιά επίλυσης. Ο κ. Σιμόπουλος επανέλαβε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η καθημερινότητα του πολίτη, κάτι για το οποίο είχε δώσει μάχες τόσο από τη θέση του ΓΓ του υπουργείου, όσο και από τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα