Βουλευτικές εκλογές 2012: Τι σημαίνει αποχή, άκυρο και λευκό;

Ημέρα εκλογών η σημερινή και όσοι από εμάς ψηφίζουμε πρέπει να αναλογιστούμε καλά τι σημαίνει αυτό αλλά επίσης τι σημαίνει και η αδιαφορία μας ή το λευκό και το άκυρο μας που μπορεί να σκεφτόμαστε λόγω της γενικότερης απογοητευτικής κατάστασης.

Το ποσοστό αποχής, η επιλογή των νέων ψηφοφόρων και το αποτέλεσμα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες είναι οι παράγοντες που καθορίσουν το αποτέλεσμα στις φετινές εκλογές.

Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα παίρνει 2 εκατομμύρια ψήφους, όσες δηλαδή είχε σχεδόν λάβει η Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 (2.295.967, για την ακρίβεια). Αν πάνε να ψηφίσουν 7 εκατομμύρια (το 2009 είχαν προσέλθει 7.044.479 πολίτες), σημαίνει ότι το κόμμα θα λάβει ποσοστό 28,5%.

Αν πάνε όμως να ψηφίσουν 6 εκατομμύρια πολίτες, το ίδιο κόμμα, με τις ίδιες ψήφους, θα πάρει ποσοστό 33,3%! Στην περίπτωση μάλιστα που η αποχή είναι μεγαλύτερη και προσέλθουν τελικά στα εκλογικά κέντρα 5 εκατομμύρια πολίτες, τότε το εν λόγω κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 40%, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως και να έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων, των γυναικών και των συνταξιούχων, καθώς και το αποτέλεσμα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007. Αλλά ακόμα και αυτά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είναι μικρότερα από την αποχή των ευρωεκλογών του 2009 (47,46%) και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 (39,12% την πρώτη Κυριακή και 53,32% τη δεύτερη).

Η «συμπεριφορά» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αποτελεί άλλο ένα παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια είναι η Β΄Αθηνών, στην οποία θα ψηφίσουν 1.410.493 εκλογείς, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης από την άλλη πλευρά επηρεάζεται από τη «συμπεριφορά» των νέων ψηφοφόρων (359.959 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου), αλλά και κυρίως από τη «συμπεριφορά» των γυναικών (5.079.425 σε σύνολο 9.850.802 εκλογέων) και των συνταξιούχων που, μαζί, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Το λευκό, λοιπόν, η αποχή και το άκυρο δεν προσμετρώνται στο εκλογικό μέτρο.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των κομμάτων υπολογίζεται με βάση το εκλογικό μέτρο, δηλαδή τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος λογίζεται ως έγκυρη.

Στην πράξη, δηλαδή, αν από το σύνολο των 10 (περίπου) εκατομμυρίων ψηφοφόρων τα 3 εκ. επιλέξουν την αποχή, το λευκό ή το άκυρο, τότε το εκλογικό μέτρο θα γίνει 7 εκ. από τα 10 εκ. που είναι αρχικά.

Μειούμενο το εκλογικό μέτρο, λοιπόν, αλλάζει και το τελικό ποσοστό των κομμάτων αφού με βάση αυτό υπολογίζεται ο αριθμός. Είναι προφανές ότι οι επιλογές αυτές δεν «πηγαίνουν» στο πρώτο κόμμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε .

Προφανώς, και το πρώτο κόμμα ενισχύεται λόγω του ότι πλησιάζει στα ποσοστά της αυτοδυναμίας έτσι, αλλά και το μικρό ενισχύεται επειδή θα ανεβάσει τα ποσοστά του, ή θα περάσει το 3%. Βέβαια, επειδή ωφελούνται αναλογικά της δύναμής τους, τα μεγαλύτερα κόμματα ενισχύονται περισσότερο. Συνεπώς, αν κάποιος θέλει να «τιμωρήσει» τα μεγάλα κόμματα, τα λευκά-αποχή-άκυρα φέρνουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα