"Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα"

«Mea culpa» χαρακτηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το ότι δεν είχε χρόνο λόγω των υπουργικών του καθηκόντων να διαβάσει το μνημόνιο, ενώ και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ομολόγησε ότι είχε πολύ λίγο χρόνο -περίπου τρεις ώρες στη διάθεσή της- για να το διαβάσει προτού το ψηφίσει στη Βουλή.

Δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, που πιθανότατα θα διεκδικήσουν και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ομολογούν ότι ψήφισαν το μνημόνιο χωρίς να γνωρίζουν επί της ουσίας τι περιείχε, ομολογία που προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ευθέως ότι δεν διάβασε το μνημόνιο: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε επίσης ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού, γιατί υπήρχε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Ο υπουργός λίγο αργότερα επανήλθε με νέα δήλωσή του, αυτή τη φορά στο Facebook, όπου και από εκεί επανέλαβε ότι δεν διάβασε το μνημόνιο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έγραψε:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ισα-ίσα, το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου ως υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου ως μέλος της ηγεσίας της χώρας». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγγησαν σε αυτή την ομολογία: «Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε».

Για τη σκληρή κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου», ενώ ανακοίνωσε ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί τον Μάρτιο στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ανακοίνωσε επίσης τον Ιούνιο νέο πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα μεγάλα οδικά έργα και τα έργα των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ που θα φέρει δέκα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το καλοκαίρι. Η Λούκα Κατσέλη, από την άλλη, μιλώντας σε εκπομπή στο Mega, ομολόγησε ότι είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να το διαβάσει. «Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες» είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα προκειμένου να το μελετήσουν προτού το ψηφίσουν στη Βουλή είχαν στη διάθεσή τους και άλλοι υπουργοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα