Τρόικα: "Δεν εφαρμόζεται με λογικό τρόπο η εφεδρεία"

Σκληρές δηλώσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι περικοπές προσωπικού στο δημόσιο, βλέπε εφεδρεία, έκανε αξιωματούχος της τρόικας, μιλώντας στο Reuters.

Ο τροϊκανός αξιωματούχος άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο έχουν γίνει μέχρι τώρα οι περικοπές προσωπικού στο δημόσιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξέρω ότι υπάρχει μια σωστή μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα και αυτό δεν συμβαίνει ακόμη».

Οι ενστάσεις του αξιωματούχου επικεντρώνονται κυρίως στο ότι οι περίπου 10.000  …έφεδροι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονταν ήδη πολύ κοντά στη σύνταξη και στο ότι δεν έγινε κάποια επεξεργασία για τις υπηρεσίες, όπου έγιναν αυτές οι περικοπές.

«Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι λογικός. Προχωρούν σε οριζόντιες περικοπές. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα. Είναι βίαιες περικοπές που δεν έχουν νόημα», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της τρόικας.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα πρέπει να καθορίσουν (η ελληνική κυβέρνηση προφανώς) ποιες υπηρεσίες έχουν υπερκάλυψη προσωπικού, ποιες υπηρεσίες είναι "φαντάσματα" και δεν έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης και  αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταταχθούν ή να απολυθούν. Υπάρχουν άλλοι τομείς του δημοσίου που έχουν έλλειψη προσωπικού».

Μη θεωρείται δεδομένη τη νέα βοήθεια

Παραλλήλως, ο αξιωματούχος της τρόικας χτυπά καμπανάκια για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης, ενώ προχωρά και σε εκτιμήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI).

«Οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», αναφέρει για το PSIο αξιωματούχος της τρόικας, ενώ  απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «άτακτης χρεωκοπίας» επισημαίνει ότι «στόχος παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη συνέχιση της βοήθειας, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά και διαμηνύει ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα