Χρυσοχοΐδης: "Μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος ο Παπανδρέου"

Ανατροπή των λεπτών ισορροπιών μεταξύ στελεχών στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όσον αφορά στο θέμα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος.

Με δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαίτησε την «εδώ και τώρα» αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου, χαράσσοντας πρώτος διαχωριστική γραμμή από τον πρώην πρωθυπουργό, θέτοντας υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα.

Ωστόσο, το «προεδρικό μπλοκ» αντέδρασε, διά του γραμματέως Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά, στην προσπάθειά του να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου. Με ιδιαίτερα επιθετικούς χαρακτηρισμούς προέβαλε μία ασπίδα γύρω από τον πρόεδρο του Κινήματος, στις αιτιάσεις τόσο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και βουλευτών του κόμματος που εδώ και καιρό έχουν θέσει θέμα διαδοχής στο Κίνημα.

Απαντώντας σκληρά στον Χρυσοχοΐδη, τον κατηγόρησε εμμέσως για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία». Παράλληλα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μία ενέργεια πολιτικής μικροπρέπειας άφησε αιχμές για το κυβερνητικό έργο του κ. Χρυσοχοΐδη, καλώντας τον να «τρέξει» το ΕΣΠΑ που θα έδινε ανάσα στην αγορά.

«Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια, και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O υπουργός Ανάπτυξης είναι ο πρώτος που μιλά ξεκάθαρα για διαδοχή οδηγώντας την κούρσα, υποστηρίζοντας μάλιστα με θέρμη ότι «ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και ότι «μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος, με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη, γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με τον λαό και τους Ευρωπαίους».

«Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του λαού. Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Εγώ έφτασα στα όρια του πολιτικού λάθους». Τέλος, τόνισε ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να εκλεγεί πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Πάντως, το κλίμα της διαδοχολογίας αλλά και των τριγμών που προκαλούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα περί σύγκρουσης απόψεων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «ο έντιμος πολιτικός λόγος αποτυπώνεται ακριβώς στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού».

Να σημειωθεί ότι σε μία σειρά έντονων δυσφοριών βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον Γ. Παπανδρέου προστέθηκε πρόσφατα το άρθρο-παρέμβαση των 6 βουλευτών του Κινήματος, Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφίας Γιαννακά, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Παράλληλα, υπάρχουν κινήσεις στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με αντικείμενο τη δυνατότητα συγκρότησης νέου κόμματος, την ώρα που ο δικομματισμός φθίνει, έπειτα από σειρά ετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα