Η αιφνίδια διακοπή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο

Η αιφνίδια διακοπή των δύο μεγαλύτερων τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, ξάφνιασε τον τουρκικό Τύπο, ενώ παράλληλα πυροδότησε και πολλά σενάρια τα οποία συνδέονται με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και με τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις "Θαλασσόλυκος 2011" και "Έφεσος 2011" που κάθε χρόνο διεξάγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Φέτος είχαν προγραμματιστεί  να διεξαχθούν στις 25-27 Μαΐου». Σημειώνεται δε, ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτε άλλο, (όπως για παράδειγμα τον λόγο της ακύρωσης), γεγονός που, όπως φαίνεται, προβλημάτισε τον τουρκικό Τύπο, αφού έδωσε «τροφή» για πολλά σενάρια.

Τι αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα
Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα εξήγησαν την αιφνιδιαστική ακύρωση των ασκήσεων ως εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, αναφέροντας την υπόθεση βαριοπούλα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πολλές μονάδες του τουρκικού ναυτικού επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη εξέλιξη μιας στρατιωτικής άσκησης επιπέδου «Θαλασσόλυκος» και κυρίως «Εφέσου 2011».

Επίσης το ελληνικό Πεντάγωνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια ανεπίσημη συνεννόηση μεταξύ των δύο ΓΕΕΘΑ για ακύρωση ασκήσεων στο Αιγαίο.

Οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα για λόγους εξοικονόμησης πόρων δεν προβαίνει σε ασκήσεις μεγάλου βεληνεκούς εδώ και καιρό. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, από τις 24 Μαΐου βρίσκεται στην Άγκυρα κλιμάκιο του ελληνικού ΓΕΕΘΑ το οποίο συζητά με αξιωματικούς της Τουρκίας το περιεχόμενο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα ισχύσουν το 2012.

Τι απάντησε ο ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας

Ο  υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, ανέφερε ότι: «Η αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο είναι απόφαση που αφορά αποκλειστικά το Γενικό Επιτελείο».

Από την Αττάλεια όπου βρίσκεται, κ. Γκιονούλ δήλωσε ότι δεν έχει καμία ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με την στρατιωτική ηγεσία, αφού η στρατιωτική ηγεσία βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, για κάποια άλλη άσκηση.

«Γι' αυτό και δεν είχαμε κατ' ιδίαν συνάντηση», είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και προσέθεσε ότι «πρόκειται για αποτέλεσμα δικής τους εσωτερικής αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή προήλθε από εσωτερική αξιολόγηση του Γενικού Επιτελείου».

Παράλληλα, ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στον ιστότοπο του Τουρκικού Επιτελείου ανήγγειλε την ακύρωση δύο τακτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Θετικά βλέπει το γεγονός ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας

Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτεουρούλ Γκικουνάι, ο οποίος βρίσκεται στην Σμύρνη, αφού ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα απάντησε : «Σχολιάζω την ακύρωση των ασκήσεων ως μια ομαλοποίηση στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και μια πορεία ειρήνης στο Αιγαίο». Επίσης πρόσθεσε ότι «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού».

Τα σενάρια του τουρκικού τύπου για την ακύρωση των ασκήσεων

Σενάρια που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο φέρουν να υπάρχει ένταση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

-Ο τουρκικός Τύπος, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι ασκήσεις ήταν σχεδιασμένες να γίνουν σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας τα οποία η Τουρκία τα θεωρεί διεθνή, οπότε, προκειμένου να μην γίνει θερμό επεισόδιο, ακυρώθηκαν.

-Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τον Τύπο, ότι ο διοικητής της άσκησης «Θαλασσόλυκος», εμπλέκεται στην υπόθεση «Βαριοπούλα», η οποία συνδέθηκε με το σχέδιο ανατροπής του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Στην άσκηση EFES-201i θα συμμετείχαν περί τα 8.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα:

• 2 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, 1 επιλαρχία αρμάτων, 3 μοίρες πυροβολικού, 2 τάγματα πεζοναυτών, 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT και 1 τάγμα καταδρομών.


• Πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια), 47 αποβατικά σκάφη, 45 ελαστικές λέμβοι και σκάφη της διοίκησης ασφαλείας ακτών.

• 46 πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-4), 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, 1 αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, 33 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής mini UAV’s.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα