Στροφή 180 μοιρών της ΝΔ υπέρ του 40ωρου στο Δημόσιο

Η Νέα ∆ηµοκρατία χθες άλλαξε ρότα λέγοντας ότι θα ψηφίσει την επίµαχη διάταξη, µολονότι διαφωνεί µε τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών για το όφελος που θα αποκοµίσει το ελληνικό ∆ηµόσιο
Η στροφή 180 µοιρών της Νέας ∆ηµοκρατίας που υποχρεώθηκε τελικώς, υπό την πίεση µεγάλου τµήµατος τωνβουλευτών της, να υπερψηφίσει τη διάταξη του σχεδίου νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση µε την οποία επιµηκύνεται κατά 2,5 ώρες το ωράριο των δηµοσίων υπαλλήλων (από 37,7 στις 40 ώρες την εβδοµάδα) προκάλεσε χθες την αρµόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. «Αυτό που συνέβη είναι µία ακόµη απόδειξη της αντίφασης που υπάρχει και διαρκώς εκδηλώνεται από τη βασική επιλογή της Νέας ∆ηµοκρατίας και συγκεκριµένα του προέδρου της, εδώ και ενάµιση χρόνο, να µην προτάσσει το εθνικόούτε καν το παραταξιακό συµφέρον αλλά το προσωπικό του».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εισηγητής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και πρώηνυφυπουργός Εσωτερικών ΧρήστοςΖώης, πριν από λίγες µέρες, στην ίδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση καιπροσωπικά στον κ. Γ. Ραγκούση «επικοινωνιακά παιχνίδια» µε αφορµή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι µέσω της διεύρυνσης του ωραρίου των δηµοσίων υπαλλήλωνθα εξοικονοµηθούν περίπου 45.000 θέσεις εργασίας.

Κι ενώ τότε ο κ. Χρ. Ζώης τόνισε ότι «όσο δεν µαςαποδεικνύεται αυτό εµείς θα σας λέµε “όχι”», χθες άλλαξε ρότα λέγοντας ότι το κόµµα του θα ψηφίσει την επίµαχη διάταξη µολονότι διαφωνεί µε ταόσα υποστηρίζει ο υπουργόςΕσωτερικών για το όφελος που θα αποκοµίσει το ελληνικό ∆ηµόσιο και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Ποτέ δεν είπαµε ότιφέρνουµε τη ρύθµιση για ναεξοικονοµήσουµε 45.000 θέσεις εργασίας. Για εµάς είναι θέµα αρχής. Ακόµη και δέκα θέσεις να εξασφαλίζαµε,θα καταθέταµε τη συγκεκριµένη διάταξη, που είναι διάταξη δικαιοσύνης», είπε ο κ. Γ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την αξιωµατική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η επιλογή που έχει γίνει να προτάσσονταιµικροπολιτικοί υπολογισµοίείναι που οδηγεί σε τέτοιου τύπου επιλογές και εξελίξεις». Και συµπλήρωσε: «Νοµίζω ότι η συντηρητική παράταξη θα ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό ακόµη γιατί αυτή η νοοτροπία έχει χαράξει έναν δρόµο που δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει».

Ο ίδιος υπενθύµισε την αρχική στάση της Ν.∆. και τις καταγγελίες της για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και τόνισε, µεταξύ άλλων, πως «αυτό δεν το έκαναούτε θα το κάνω ακόµη και στην Ολοµέλεια της Βουλής, όταν θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση…».

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ. Πάντως την επίµαχη ρύθµιση υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ σε αντίθεση µε τα κόµµατα της Αριστεράς (ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), ενώ από την πλευρά τουο βουλευτής της Ν.∆. Χρήστος Ζώης υποστήριξε ότι σε καµία περίπτωσητο κόµµα του «δεν άλλαξε γραµµή». Κι αυτό γιατί – όπως είπε –«εµείς δεντοποθετηθήκαµε δογµατικά αντίθετα στηναύξηση τουωραρίου εργασίας, αλλά καλέσαµε την κυβέρνηση να τεκµηριώσει τους ισχυρισµούς της».

«∆εν αντιλαµβάνοµαι ποιο είναι το νόηµα της συζήτησης όταν η κυβέρνηση προσπαθεί ετσιθελικά να περάσει από το έναstatus σ’ ένα άλλο… Σας είπαµεότι λέµε “όχι”σε ατεκµηρίωτες προτάσεις, στα πυροτεχνήµατα. Εξαπολύσατε µια επικοινωνιακή καταιγίδα ότι η Ν.∆. καταψηφίζει τη διάταξη. Πότε έγινε αυτό; Συζητήσαµε; Ψηφίσαµε;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Την επίµαχη ρύθµιση µε την οποία επιµηκύνεται κατά 2½ ώρες το ωράριο των δηµοσίων υπαλλήλων υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ, σε αντίθεση µε τα κόµµατα της Αριστεράς

Ο φόβος της ανταρσίας βουλευτών έφερε την αναδίπλωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , [email protected]

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να βρεθεί αντιµέτωπη µε µια ανταρσία γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή ανάγκασε την Ν.Δ. να κάνειαναδίπλωση και να υπερψηφίσει τελικώς τηναύξηση του χρόνου εργασίας στο Δηµόσιο στις 40 ώρες (από 37,5) εβδοµαδιαίως. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις βουλευτές είχαν διαµηνύσει στους επιτελείς της Συγγρού ότι, εάν δεν τεθεί ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας, δεν σκόπευαν από την πλευρά τους να καταψηφίσουν την κυβερνητική ρύθµιση.

Ο συναγερµός που σήµανε στο γαλάζιοεπιτελείο έγινε ακόµη µεγαλύτερος όταν διαπιστώθηκε ότι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα το κλίµα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για διαρροές από σηµαντικό αριθµό βουλευτών που δήλωναν έκπληκτοι από την αρχική θέση του κόµµατος.

Η κατάσταση που διαµορφωνόταν στο εσωκοµµατικό πεδίο εκτιµήθηκε σε ειδική σύσκεψητων στενών συνεργατώντου κ.Σαµαρά προχθές αργάτο απόγευµα,κατά την οποία αποφασίστηκε η Ν.Δ. να αναδιπλωθεί.

Κι αυτό γιατίκρίθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα του κόµµατος θα µπορούσε να υποστεί ένα µεγάλο πλήγµα παραµονές της παρουσίασης της αναθεωρηµένης οικονοµικήςπρότασής του (Ζάππειο II). Κατά τις ίδιεςπηγές, δεν εξετάστηκε το ενδεχόµενο να επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία προκειµένου οι γαλάζιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το 40ωρο, καθώς είχε ήδη προκριθεί ηστροφή του κόµµατος.

Κατόπιν αυτού, τογαλάζιο επιτελείο αποδύθηκε σε αγώνα δρόµου προκειµένου να πείσει ότι εξαρχής ήταν υπέρ της θέσπισης του 40ωρου και η διαφωνία του απέναντιστην κυβερνητική ρύθµιση είχε να κάνει µε επιµέρους ζητήµατα και όχι επί της αρχής.

Η επίσηµη θέση του κόµµατος ήταν ότι υπήρξε «σύγχυση» και «παρεξηγήθηκαν» όσα είχε ανακοινώσει µια ηµέρα νωρίτερα στη Βουλή ο αρµόδιος τοµεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, στηλιτεύοντας την επίµαχη διάταξη.

Παρέπεµπαν, µάλιστα, και σε παρέµβαση που έκανε νωρίς χθες το πρωί ο τοµεάρχης (στον «Βήµα 99,5») για να ξεκαθαρίσει ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει το 40ωρο.

Το µήνυµα για τη δυσφορία που επικρατούσε στη γαλάζια Κ.Ο. πάντως είχε ήδη φροντίσει να εκπέµψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,ενώ άλλοι βουλευτές δεν έκρυβαντην ανησυχία ότι το κόµµα, λόγω της αρχικής θέσης του, θα βρεθεί υπόλογο για «ροπή στον λαϊκισµό» και θα κατηγορηθεί ότι κινείταιµε τη λογική «όχι σε όλα». «Εγώυποστηρίζω το 40ωρο, θα µου κάνει εντύπωση εάν η Ν.Δ. δεν ψηφίσει. Οι λίγοι συνεπείς δηµόσιοι υπάλληλοι καλύπτουν και εκείνους που δεν ανταποκρίνονται...» ανέφερε(στη ΝΕΤ) ο τοµέρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., ενώ πρόσθεσε ότι καταστρατηγείται η ισότητα από την άνιση µεταχείριση του ιδιωτικού και δηµοσίου υπαλλήλου.

ΣΥΓΧΥΣΗ. Την αρχική θέσητης Ν.Δ. κατά του 40ωρου προσπαθούσαν την ίδια ώρα ναδικαιολογήσουν άλλοι βουλευτές, αποκαλύπτοντας τη σύγχυση που επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.Ενδεικτική είναι η παρέµβαση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος – αγνοώντας προφανώς τη νεώτερηδήλωση του κ. Ζώη – ανέφερε πως «ο λόγος για τον οποίοκαταψηφίστηκε η συγκεκριµένη ρύθµιση είναι γιατί δεν ήταν σφαιρική, συνολική, ώστε να αντιµετωπίζει τα εργασιακά ζητήµατα και να εγγυάται την εύρυθµη λειτουργία του στενότερου δηµόσιου τοµέα».

Αλλοι βουλευτές πάντως συνέδεαν σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους την αρχική θέση του κόµµατος µε τη γενικότερη προσπάθεια να αποκοµίσει η Ν.Δ. πολιτικά κέρδη από τη φθορά που προκαλούν στην κυβέρνηση αντίστοιχες αποφάσεις που µεταβάλλουν τα εργασιακά δικαιώµατα. «Είναι βέβαιο ότι δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση στο κόµµα. Διαφορετικά δεν εξηγείται µια απόφαση που φέρνει τη Ν.Δ. αντιµέτωπη µε βασικές αρχές που υπηρετεί. Θα ήταν χτύπηµα στηναξιοπιστία µας να στηρίζουµε τα προνόµια στο Δηµόσιο και την ίδια στιγµή να προτείνουµε ευρείες αποκρατικοποιήσεις, µείωση της δηµόσιαςσπατάλης και λιγότεροκράτος», σχολίαζε χθες το βράδυ βουλευτής του Λεκανοπεδίου, ο οποίοςαπέκλειε το ενδεχόµενο να κινήθηκε αυτοβούλως ο αρµόδιος τοµεάρχης και απέδιδε το όλο ζήτηµα που δηµιουργήθηκε σε «φάλτσο» τουκοµµατικού επιτελείου.

Δεν εξετάστηκε το ενδεχόµενο να επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία προκειµένου οι γαλάζιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το 40ωρο

ΓΝΩΜΗ Οι δύο όψεις της Δεξιάς
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπήρχαν ανέκαθεν – καιγια ένα διάστηµα συνυπήρχαν – δύο Δεξιές στην Ελλάδα. Μια Δεξιά αστική και πολιτισµική, του Μελιγαλά αλλά και της Χαϊδελβέργης, της συντήρησης αλλά και της διανόησης, των «εθνικών» ιδεών αλλά και των καλών τρόπων, του λαού αλλά όχι του πεζοδροµίου, του σαλονιού αλλά όχι µόνο του νεοπλουτισµού. Και µια Δεξιά ψευτο-λούµπεν και βλαχο-µπαρόκ, τραµπούκικη και αντικοινοβουλευτική, των µεγάλων λόγων αλλά και των ύβρεων κατάτου αντιπάλου, της Γιουροβίζιον και του Μπαϊρακτάρη, του χρήµατος και τηςεπιδεικτικής χυδαιότητας. Η πρώτη είχε εµβληµατικό εκπρόσωπο τον πραγµατικό Καραµανλή, έδωσε τη διαχείριση της εξουσίας (και)σε έναν Κωνσταντίνο Τσάτσο, έναν Γεώργιο Ράλλη, έναν Παναγιώτη Κανελλόπουλο, δίχασε την Ελλάδα αλλά καιτην έβαλε στην Ευρώπη, στηρίχτηκεστον χωροφύλακα αλλά και στον Χατζιδάκι. Η δεύτερη ήταν η Δεξιά του τρίκυκλου καιτου παρακράτους, του περίστροφου µέσα στηΒουλή, του υπουργού που φώναζε γηπεδικά συνθήµατα στη γιορτή της νεολαίας, του παιδιού του λαού-Ζορό, του «δηµοψηφίσµατος» του Χριστόδουλου και της κοροϊδίας των «Κουτόφραγκων», τηςεύκολης χρήσης των λέξεων «αντεθνικός»,«προδότης», «µειοδότης». αυτή ηµορφή της Δεξιάς αντί να καταστεί αναχρονιστική έγινε «µέινστριµ» την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, τιµήθηκε πολιτικά και θεσµικά, πέρασε τον τρόπο και το ήθος της. Και µάλλον πια είναι, όπως απέδειξε το πρόσφατο ξέσπασµα (και η µη αποδοκιµασία) επιφανούς εκπροσώπου της, η µόνη όψη µιας παράταξης που κάποτε είχε, όπως ο τόπος χρειάζεται, περισσότερα να δώσει.

tanea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα