Κλειστοί δρόμοι και προβλήματα από την κακοκαιρία – Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι

Κλειστοί δρόμοι και προβλήματα από την κακοκαιρία – Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία. Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθος.

Σύμφωνα με το iEidiseis, από το Σάββατο (20/01), η χώρα πλήττεται από ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έφερε ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια – κυρίως στα κεντρικά και βόρεια – «ντύνοντας» στα λευκά ακόμα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Χιονόπτωση έχουμε αυτήν την ώρα και στην Πάρνηθα και για αυτόν τον λόγο υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Τροχαία προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από το ύψος του τελεφερίκ και έπειτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο από τους κλειστούς δρόμους, τα οποία παραμένουν σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή (21/01), σταδιακά αποκαθίστανται.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις, οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα (22/01) σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μάλιστα, σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ, καθώς έπεσαν πολλά δέντρα στην Αττική, ενώ τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου για πολλά λιμάνια, μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς, η Ραφήνα και το Λαύριο.

Οι κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, λόγω ύφεσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χιονοπτώσεων - παγετού σε σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Τρικάλων, αίρεται μερικώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων & των Λεωφορείων, διατηρούμενη στα κάτωθι σημεία του οδικού δικτύου όπου η κίνηση όλων των οχημάτων πραγματοποιείται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων ή ειδικών ελαστικών (χιονολάστιχα):

Α) Επ. Οδό Πύλης - Μεσοχώρας: από τη χ/θ 16ο χλμ. της Επ.Ο. (θέση «Πηγή των Θεών») έως τη χ/θ 55ο χλμ. (Τ.Κ. Μεσοχώρας)

Β) Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης.

Της παρούσης απόφασης εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώνεται ότι, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

Από την 09.00 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης), της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας,

Από την 09.30 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου.

Από την 10.30 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ξηροχωρίου – Προχώματος, στο τμήμα από τη διασταύρωση Βαθυλάκκου – Αγιονερίου έως τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Ξηροχωρίου, Δήμου Χαλκηδόνος.

Από την 11.15 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό (02) Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Η κίνηση στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας

Η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες διεξάγεται κανονικά, ενώ αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού, χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ολισθηρότητα των δρόμων καθώς η θερμοκρασία θα είναι υπό το μηδέν.

Στην άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον Πολύμυλο Κοζάνης έως και την Παναγιά Γρεβενών, θα προχωρήσει η Γενική Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Πράσινο φως για την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων δίδεται και στους καθέτους άξονες, Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη -Φλώρινα -Τελωνείο Νίκης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών και στον Εθνικό δρόμο Κοζάνης – Λάρισας.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού οχήματος με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

Χαλκιδική:

  • Από το 48 έως το 90 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού.
  • Από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
  • Από το 56 έως το 75 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).
  • Από το 48 έως το 62 χιλιόμετρο της εθνικής οδoύ Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου.
  • Από το 2 έως το 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχώριου - Βαρβάρας.
  • Από το 5 έως το 10 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχωρίου - Ολυμπιάδας.
  • Στην επαρχιακή οδό Αρναίας - Στανού.
  • Στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας - Ταξιάρχη και Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).
  • Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Παλαιόχωρας, Ριζών, Γεροπλατάνου, Σανών, Δουμπιών, Αγίου Προδρόμου και Βάβδου.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.
  • Τα εκχιονιστικά και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
  • Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κ.α.).

Επίσης ανακοινώνεται ότι, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, άλλων αντιολισθητικών μέσων ή με ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S, στα εξής οδικά σημεία:

Στην Ημαθία:

  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από από το 4 χιλιόμετρο έως και το Χιονοδρομικό κέντρο.
  • Στις δημοτικές οδούς Νάουσας – Σελίου και Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδίων από τη Νάουσα έως τα χιονοδρομικά κέντρα.
  • Στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.
  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας Δασκίου από το 21 χιλιόμετρο έως το Δάσκιο.
  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σφηκιάς – Ριζωμάτων από το 25 έως το 32,5 χιλιόμετρο.
  • Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης από το 76,5 έως το 91,4 χιλιόμετρο (Καστανιά).

Στο Κιλκίς:

  • Στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.

Στην Πέλλα:

  • Στο οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρα» από το 10 χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Πιερία:

  • Στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου από το 24 (Ρητίνη) έως το 36 χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας από το 23 (Φωτεινά) έως το 42 χιλιόμετρο (όρια με νομό Λάρισας).

Στη Χαλκιδική:

  • Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Ιερισσού από το 65 έως το 90 χιλιόμετρο.
  • Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) από το 65 έως το 75 χιλιόμετρο.
  • Στις δασικές οδούς Πολυγύρου – Ταξιάρχη (Μέσω Τσουκαλά) και Παλαιόχωρας –Ταξιάρχη.
  • Στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού.
  • Στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας από το 2 έως το 12 χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου Ολυμπιάδας από το 5 έως το 10 χιλιόμετρο.

Νέο έκτακτο δελτίο επίδεινωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα της ΕΜΥ οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή (21-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Εύβοιας και από το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης, κατά κανόνα ασθενείς. Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στη βόρεια Ελλάδα γρήγορα θα σταματήσουν.

Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Κρήτης.

Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (της τάξεως των 6 - 8 βαθμών Κελσίου) κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια και κεντρικά που ήδη έχει πέσει σημαντικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικά ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Κυριακή σε ολόκληρο το Αιγαίο που σταδιακά από το μεσημέρι της Δευτέρας θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ξεριζώθηκαν δέντρα στην Αττική από τους ανέμους

«Επελαύνει» και στην Αττική η κακοκαιρία. Ειδικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική, δημιούργησαν προβλήματα στα βόρεια τμήματα του νομού, καθώς ξεριζώθηκαν τεράστια δέντρα. Μάλιστα, στην Αγία Παρασκευή, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε επάνω σε αυτοκίνητα επί της οδού Καραϊσκάκη.

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

Στα λευκά «ντύθηκε» η Θεσσαλονίκη αλλά και η βόρεια Ελλάδα γενικότερα, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, χιονισμένοι είναι οι εξής δήμοι: Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Λαγκαδά και στις πιο ψηλές περιοχές των δήμων Νεάπολης – Συκεών (Πεύκα, Ρετζίκι) και Παύλου Μελά (Μετέωρα). Μάχη δίνουν τα εκχιονιστικά των δήμων και της Περιφέρειας, ρίχνοντας αλάτι στο οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα typosthes.gr, ακόμα και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, χιόνισε με αρκετά καλή ένταση, με τη θερμοκρασία να έχει κάνει βουτιά 18 βαθμών Κελσίου και το θερμόμετρο να πλησιάζει σε μηδενικές θερμοκρασίες.

Επίσης, χιόνια έχουν πέσει σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη, η Βέροια και το Κιλκίς.

Απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα - Στύρα, Βόλος - Σποράδες, Καβάλα - Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα