Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Τρίτη. Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις και για τα επόμενα 24ωρα, ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, μέχρι και την Πέμπτη.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τρίτη, τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες στη νοτιά Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές και βελτίωση τη νύχτα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από -06 (μείον 6) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -11 (μείον 11) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές η χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νοτιά Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νοτιά. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νοτιά από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές και σταδιακά και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Τέταρτη 11-01-2017

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια. τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμος: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νοτιά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο αιγαίο τοπικά 7 πιθανόν 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Πέμπτη 12-01-2017

Καιρός: στα δυτικά κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

 

Σε ποιες περιοχές θα έχουμε και σήμερα χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο «σήμερα θα χιονίζει στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου κατά διαστήματα, στην ανατολική και στην Κεντροανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία θα έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες που όμως στα Ανατολικά της Θεσσαλίας θα είναι πολύ πυκνές και θα έχουμε επίσης χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έως και πολύ πυκνές κατά διαστήματα, με τη μόνη διαφορά ότι στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή σε Μακεδονία, Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι πολύ εξασθενημένα τα φαινόμενα. Η χιονόπτωση θα συνεχιστεί και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και από το ύψος περίπου της Σάμου, της Ικαρίας και βορειότερα. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Θα είναι σφοδρές κατά περιόδους».

Όπως εξηγεί στο protothema.gr,  ο κ. Καλλιάνος «ένα περίεργο μετεωρολογικό φαινόμενο θα λάβει χώρα από την Τετάρτη από τις προ μεσημβρινές ώρες και στη συνέχεια όπου θα έρθει μία διαταραχή από τα δυτικά της χώρας και οι νεφικές μάζες θα είναι φορτισμένες με τρομερά ποσά υγρασίας. Αν είχαμε φυσιολογική θερμοκρασία δηλαδή στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου θα υπήρχαν έντονες βροχές και καταιγίδες όμως επειδή έχει εγκλωβιστεί το ψύχος από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιακών τιμών αυτό το σύστημα θα προσεγγίσει την χώρα από τα Δυτικά. Αρχικά θα εκδηλωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις την Τετάρτη από τις προ μεσημβρινές ώρες μέχρι και το απόγευμα κυρίως στα Κεντρικά, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες θα απασχολήσουν ακόμη και τις πεδινές περιοχές. Σταδιακά όμως θα αρχίσει να το γυρίζει σε βροχή όσο θα ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία».

Πού εντοπίζονται τα πιο έντονα φαινόμενα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον νομό Μαγνησίας και το Πήλιο, σε Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, σε Κεντρική Μακεδονία και αργότερα προς το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Θράκης. Την Τετάρτη πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε Ήπειρο, Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία και αργότερα στις νοτιότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Από την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά εξασθενούν.

Οι θερμοκρασίες μέχρι την Παρασκευή στις πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Αθήνα

Τρίτη: -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη: -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη: 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη

Τρίτη: -4 έως -1 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη: -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη: -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή: -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Πάτρα

Τρίτη: 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη: 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη: 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή: 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Λάρισα

Τρίτη: -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη: -7 έως -1 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη: -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή: -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου

Ηράκλειο

Τρίτη: 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου

Τετάρτη: 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου

Πέμπτη: 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου

Παρασκευή: από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου

«Είμαι πραγματικά στεναχωρημένος για τους άστεγους και τις ευπαθείς ομάδες που ήρθαν αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή χιονιά. Από την άλλη αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί προσπάθησα να προστατέψω τους Έλληνες πολίτες όσο μπόρεσα δίνοντας από πολύ νωρίς, όταν ακόμη σε πολλά δελτία δεν είχε ακουστεί τίποτα, την εξέλιξη του καιρού έτσι ώστε να πάρουν τα μέτρα τους», τονίζει ακόμη ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα