Γαλάζιες Σημαίες 2009: Με 425 παραλίες στην 2η θέση

Ετοιμες να υποδεχτούν τις ορδές των τουριστών είναι οι ακτές της χώρας, καθώς για μία ακόμη χρονιά η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις πιο καθαρές θάλασσες. Το «αργυρό μετάλλιο» για τις πιο καθαρές θάλασσες μεταξύ τριάντα εννέα συνολικά χωρών απέδειξε -για μία ακόμη φορά- πως έχουμε τις ωραιότερες ακτές, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η Ισπανία. Σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», στη χώρα μας τετρακόσιες είκοσι πέντε ακτές και οκτώ μαρίνες πληρούσαν τους όρους του.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η γαλάζια σημαία είναι το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σήμα στον κόσμο και απονέμεται κάθε χρόνο σε όσες ακτές και μαρίνες τηρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις παραλίες

Η γαλάζια σημαία διεθνώς είναι συνώνυμη της ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα είκοσι εννιά συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Επιθεωρητές ελέγχουν την οργάνωση και την καθαριότητα στις ακτές και στις μαρίνες. Με μικροβιολογικές αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων για κολύμβηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη «Γαλάζια Σημαία», προτού προτείνουν στους πελάτες τους τους τουριστικούς προορισμούς που θα επισκεφθούν.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά και επισήμως ότι, αν υπάρχει κάτι για το οποίο η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται διαχρονικά ότι υπερέχει έναντι κάθε άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό είναι η ποιότητα των ακτών και των θαλασσών της.

Στην Αττική, γαλάζια σημαία έχει αναρτηθεί σε Σχοινιά, Αυλάκι, Βάρκιζα, Λαγονήσι, Βούλα, Μαύρο Λιθάρι, Ανάβυσσο, Αστέρα Βουλιαγμένης, Πούντα Ζέζα και Μπρεξίζα Νέας Μάκρης. Επίσης, από τα νησιά, το μεγαλύτερο αριθμό βραβευμένων ακτών έχει η Κρήτη (ενενήντα εφτά), η Ρόδος (τριάντα τρεις) και η Κέρκυρα (τριάντα δύο).

Στην Ελλάδα, το διεθνές πρόγραμμα διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ενώ ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Τετρακόσιες είκοσι πέντε ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες», όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες. Η Ελλάδα το 2008 είχε βραβευτεί για 430 ακτές και 8 μαρίνες.

Τα κριτήρια για τη βράβευση είναι συνολικά 29 και αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, όπως επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Οι βραβευμένες παραλίες

ΑΤΤΙΚΗ [12]

Δήμος Μαραθώνα: Σχινιάς/Καράβι

Δήμος Νέας Μάκρης: Μπρεξίζα

Δήμος Μαρκόπουλου: Αυλάκι

Δήμος Λαυρεωτικής: Πούντα Ζέζα

Δήμος Αναβύσσου: Μαύρο Λιθάρι

Ανάβυσσος /Κεντρική

Δήμος Καλυβίων: Λαγονήσι 1, Λαγονήσι 2, Λαγονήσι 3

Δήμος Βάρης: Βάρκιζα

Δήμος Βουλιαγμένης: Αστέρας Βουλιαγμένης

Δήμος Βούλας: Βούλα Α

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Έβρος [3], Ροδόπη [3], Καβάλα [15], Σέρρες [1], Θεσσαλονίκη [11], Χαλκιδική [47], Πιερία [13], Λάρισα [7], Μαγνησία [23], Φθιώτιδα [6], Εύβοια [2], Κορινθία [10], Αργολίδα [4], Αρκαδία [1], Λακωνία [10], Μεσσηνία [4], Ηλεία [6], Αχαΐα [6], Βοιωτία [2], Αιτωλοακαρνανία [3], Πρέβεζα [3], Θεσπρωτία [2], Κέρκυρα [32], Κεφαλονιά [7], Ιθάκη [2], Ζάκυνθος [8], Χανιά [27], Ρόδος [33], Ρέθυμνο [16], Ηράκλειο [13], Λασίθι [41], Κάρπαθος [1], Κως [7], Θήρα [3], Ίος [4], Σίφνος [2], Πάρος [4], Νάξος [3], Μύκονος [1], Σύρος [5], Άνδρος [3], Κέα [1], Σάμος [4], Χίος [1], Λέσβος [10], Λήμνος [3].

Οι βραβευμένες μαρίνες

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Δήμος Σιθωνίας: Μαρίνα Πόρτο Καρράς, Δήμος Κασσάνδρας: Μαρίνα Σάνη. ΑΤΤΙΚΗ - Δήμος Λαυρεωτικής: Οlympic Μarine, Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Μαρίνα Φλοίσβου. ΚΟΡΙΝΘΙΑ - Δήμος Ξυλοκάστρου: Μαρίνα Ξυλοκάστρου. ΛΕΥΚΑΔΑ - Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα Λευκάδας. ΚΕΡΚΥΡΑ - Δήμος Κερκυραίων: Μαρίνα Γουβιών. ΚΩΣ - Δήμος Κω: Μαρίνα Κω.

Τα κριτήρια

1. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

- Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 - 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες.

-Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.

-Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.

-Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

2. Οργάνωση ακτής

-Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.

-Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

-Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

-Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

-Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

3. Ασφάλεια επισκεπτών

-Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

-Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

-Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

-Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

-Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα