Προ πυλών ενός γενικευμένου πόλεμου;

Προ πυλών ενός γενικευμένου πόλεμου;

Όλα ξεκίνησαν όταν το προξενείο του Ιράν στην Δαμάσκο, δέχτηκε επίθεση από το Ισραήλ. Διπλωματικά το πλήγμα είναι τεράστιο. Η πυρπόληση προξενιού ήταν αναμενόμενο ότι θα πυροδοτούσε αντίποινα. Εδώ και μια βδομάδα υπήρχε έντονη παραφιλολογία και παρασκήνιο. Εκεί οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανακόψουν την περαιτέρω κλιμάκωση, επικοινωνώντας με την Κίνα, που στηρίζει το Ιράν.

Πύραυλοι Cruise , παλιάς τεχνολογίας όχι σαν τους Patriot των ΗΠΑ, drones εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Σε αυτή την επίθεση συμμετείχαν 3 χώρες, Ιράν, Λίβανος κ Υεμένη . Τον αντιεροπορικο θόλο ενίσχυσαν αμερικάνοι, βρετανοί και γάλλοι. Η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώθηκε απότομα. Σημαντικό είναι επίσης, πως η Ιορδανία ενώ κρατούσε ουδέτερη θέση, αναχαίτισε και εκείνη πυραύλους του Ιράν.

 
Αν και θα σκεφτόμασταν πως ο κύκλος έκλεισε αφού στην ουσία το Ιράν απάντησε στην πρόκληση του Ισραήλ, κάνουμε λάθος. Το Ιράν επιτέθηκε στην γεωγραφική επικράτεια και όχι κάπου αλλου. Άμεση επίθεση δηλαδή. Γνωρίζοντας πως ο Μ. Νετανιάχου, παρά τις πιέσεις εξωτερικών μεγάλων δυνάμεων αλλά και της κραυγές στο εσωτερικό δεν κάνει βήμα πίσω στην Γάζα, ανησυχούμε πως μπορεί παρομοίως να πράξει κ με το Ιράν.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες. Τώρα θα δούμε ποιοι είναι οι ενήλικες στο δωμάτιο, για να βάλουν φρένο σθεναρά στο Ισραήλ. Το Ιράν φαίνεται να μην θέλει γενικευμένη σύρραξη, αφού αν και έχει πυρηνικά, προσπαθεί να παράξει πυρηνική βόμβα ώστε να ενισχυθεί.

Το Ιράν έχει την υποστήριξη Κίνας, Ρωσίας, και Τουρκίας. Θεωρητικά αποτελεί αυτόνομη δύναμη ενεργειακά, καθώς έχει πετρέλαια δικά του και πυρηνικά, καθιστώντας τον αντίπαλο επικίνδυνο γεωπολιτικά.

Στο οικονομικό κομμάτι θα δούμε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να αυξάνονται. Όποτε υπάρχει αστάθεια, η τιμή των ορυκτών και κατ' επέκταση ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Στην διώρυγα του Σουέζ ήδη έχει διαταραχθεί η ισορροπία λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Αν εμπορεύματα που μετακινούνται χρειαστούν να βρουν άλλη θαλάσσια οδό, σημαίνει πως την ανιούσα θα δουν πολλά αγαθά.

Πάντως, όταν ο αντίπαλος είναι ανεξέλεγκτος πάντα υπάρχει κίνδυνος. Κι όταν κάτι σιωπηρά σιγοβράζει αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Αναμένουμε την απάντηση του συμβουλίου του πολέμου που συνεδριάζει αυτή την στιγμή στο Ισραήλ.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα