"Πόλεμος" για το "διεφθαρμένη χώρα" ενός πρωθυπουργού

Κατηγορηματικά διαψεύδουν συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή  στο star.grτα περί συνομιλίας του πρώην πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του EurogroupΖαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τις αναφορές σε «διεφθαρμένη χώρα». 

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δήλωσαν στο star.gr ότι «ποτέ δεν του μίλησε ο Καραμανλής για διεφθαρμένη χώρα». Αποδίδουν επίσης πρόθεση αποπροσανατολισμού σε όσους επιχειρούν να αποδώσουν στον κ. Κ. Καραμανλή αυτή την συνομιλία, «φωτογραφίζοντας»  τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και  κυβερνητικά στελέχη γενικότερα.

«Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές, ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, φωτογραφίζοντας τον Κ. Καραμανλή.

Τις δηλώσεις Γιούνγκερ για "διεφθαρμένη χώρα" διαψεύδει, μέσω συνεργατών του, και ο Κ. Σημίτης. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει: "Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη ή όχι".

Τι λένε για τον Γ. Παπανδρέου οι Irish Times

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η δημοσιογράφος Λάρα Μάρλοου,  η οποία εργάζεται στους Times της Ιρλανδίας, παρέστη στη συνέντευξη του κ. Γιούνκερ και στο ρεπορτάζ της  καταδεικνύει τον Γιώργο Παπανδρέου ως το συνομιλητή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα στην ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον η Lara Marlowe γράφει στους Irish Times, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ: «Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, γνώριζα ότι ένα από τα κύρια ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει "Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένη».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

"Οι πρωθυπουργοί είναι μετρημένοι. Είναι ή ο Καραμανλής ή ο Σημίτης", είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι θα το πει ο Γιούνγκερ στην εξεταστική για την οικονομία.
Αντίδραση υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "βαθειά υποκρισία" την "κρίση ειλικρίνειας" του προέδρου του Eurogroup.

Και ενώ ο κ. Γιούνγκερ ρίχνει από την έδρα του ΔΝΤ, τη μία βόμβα μετά την άλλη, ο διευθυντής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που κάνει, ώστε να υπάρξει εξυγίανση της οικονομία.

"Θα επαναλάβω και πάλι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο" είπε για άλλη μία φορά ο Ντομινίκ Στρος Καν και χαρακτήρισε εκπληκτικό αυτό που κάνει η χώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Παράλληλα ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το ζητούμενο είναι τώρα η ανάπτυξη για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έρθει.

«Έκπληκτος» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, από τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν γνωστή στην Ευρώπη πολύ πριν ξεσπάσει.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι -μεταξύ τους και ο κ. Τρισέ- γνώριζαν από το Φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ σε έλληνα δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
στην Ουάσινγκτον.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δηλώσει ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες.

«Ωστόσο ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Mega, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε, επίσης, ότι είχε θέσει το ζήτημα σε Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός.

Συγκεκριμένα, o κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ανέφερε σε Έλληνα πρωθυπουργό το γεγονός ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά έλαβε την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα».

Καταλήγοντας, ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να πει δημόσια αυτό που γνώριζε.

«Αντίθετος σε κάθε είδους νομισματικό πόλεμο»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης χθες πως είναι «πολύ, πολύ αντίθετος» σε κάθε είδους «νομισματικό πόλεμο», αρνούμενος πως ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση.

«Είμαστε πολύ, πολύ αντίθετοι σε κάθε είδους νομισματικό πόλεμο», δήλωσε.

«Δεν θα έλεγα ότι η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζεται σ' αυτές τις λέξεις», πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει τα μέσα για να συνεχίσει να συνεργάζεται.

Ερωτηθείς για την αδυναμία του δολαρίου, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις ΗΠΑ. «Οι αμερικανικές αρχές, καθ' όσον γνωρίζω, είναι υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου (...) Δεν θα κάνω σχόλια για το τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει η Fed».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα