Όργιο φημών για πτώχευση της Ελλάδας

Όργιο φημών για πτώχευση της Ελλάδας έχει παραλύσει την χώρα και τις αγορές το τελευταίο διάστημα, σπέρνοντας παράλληλα τον πανικό στους πολίτες.

Η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, διαψεύδει τις φήμες και διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην δραχμή».

Κατά την συνεδρίαση των κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε να δοθούν στην δημοσιότητα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι  φόβοι των αγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφασίζει –με λίγους μήνες αργοπορίας βέβαια- να αλλάξει επικοινωνιακή πολιτική.

Έτσι, «άνοιξε τα χαρτιά» της γνωστοποιώντας πώς  σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το ταμειακό έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 δις ευρώ, γεγονός που δείχνει την συνέπεια της χώρας μας στο μνημόνιο.

Επίσης, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς εκτός από τα 28 δις που λάβαμε πέρυσι, έχουν προβλεφθεί για φέτος άλλα 15 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση αποκάλυψε, επιπλέον, ότι έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο 10 δις, για την στήριξη των τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών, όπου τον διαβεβαίωσαν πως το τραπεζικό μας σύστημα έχει αντοχές και δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης.

Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου για την  ολοκλήρωση του προγράμματος Σταθερότητας  κάνουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών που συνεδριάσουν σήμερα στο Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο του Ecofin.

Σκοπός του προγράμματος Σταθερότητας είναι να υπάρχουν οι εγγυήσεις στις αγορές για την ύπαρξη σταθερού νομίσματος. Για αυτό τον λόγο στα σχέδια είναι η άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, να διατηρείται μικρό το έλλειμμα των χωρών με μεγάλο δημόσιο χρέος και γενικότερα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή της χρεοκοπίας.

Τους υπουργούς διχάζει η στάση της Γερμανίας, που προτείνει πολύ σκληρά μέτρα, όπως την έξοδο των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, εκτιμά το 41% των επενδυτών και οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση, για λογαριασμό του αμερικανικού οικονομικού δικτύου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», έναντι 23% που το θεωρεί «λίγο πιθανό» και 34% που πιστεύει ότι είναι «απίθανο».

Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Πορτογαλία, με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%.

Ακολουθεί η Ισπανία, με το 5% των ερωτηθέντων να κρίνει «πολύ πιθανή» την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ και το 10% «αρκετά πιθανή».

Τέλος, για την Ιρλανδία, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 3% θεωρούν «πολύ πιθανό» να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ και σε ποσοστό 8% «αρκετά πιθανό».

Όσον αφορά στο ταμείο έκτακτης βοήθειας για τις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο χρηματοδοτούν οι χώρες μέλη της με το ποσό των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Μόνο το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ταμείο αυτό θα πετύχει τους στόχους του, εμποδίζοντας και τη στάση πληρωμών από ένα ευρωπαϊκό κράτος ως προς το χρέος του και την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, σύμφωνα με το 40% «μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, αλλά η ευρωζώνη θα μείνει αλώβητη». Το 35% των ερωτηθέντων πηγαίνει πιο μακριά, δηλώνοντας ότι η κρίση του χρέους δεν θα επιλυθεί, με ορισμένες χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 2 και 3 Ιουνίου σε δείγμα 1.001 πελατών του Bloomberg διεθνώς, επενδυτών και αναλυτών, με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα