Συγχώνευση Εθνικής Τράπεζα με την Aplha Bank;

Φιλική πρόταση συγχώνευσης έγινε από την Εθνική Τράπεζα προς την Aplha Bank. Πρόκειται για θετικό μήνυμα για την οικονομία και την αγορά. Σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής οι μέτοχοι της Alpha Bank θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής, για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha Bank. Πρόκειται δηλαδή για σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μία μετοχής της Alpha.

Η πρόταση αυτή που πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Απόστολου Ταμβακάκη, εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 18,5% στη σχέση ανταλλαγής των δύο τραπεζών στις 17 του μηνός.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο πριν τις 4 το απόγευμα προχώρησε σε προσωρινή άρση της διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζικών μετοχών.

Στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε πρόταση για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε:

«Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες, υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Δ.Σ. της Alpha Bank και τη θετική απάντησή του, στην φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Δ.Σ. της Alpha. λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα».

Με βάση τη πρόταση της Εθνικής η συμμετοχή των μετόχων θα είναι 71% της Εθνικής και 29% της Alpha.

Θετικά κρίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη συζήτηση για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα