Ακρίβεια: Στην Ελλάδα το πιο ακριβό βρεφικό γάλα στην Ευρώπη

Ακρίβεια: Στην Ελλάδα το πιο ακριβό βρεφικό γάλα στην Ευρώπη

Το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες γονείς με την τιμή του να είναι έως και κατά 213% ακριβότερο απ' ότι σε άλλες χώρες, την στιγμή μάλιστα που είναι ίσως η πιο ανελαστική δαπάνη για γονείς με μωρά έως 12 μηνών.

Με τις τιμές στα ράφια να έχουν απογειωθεί, ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας κατέχει η χώρα μας.

Οι Έλληνες γονείς καλούνται να πληρώσουν έως και τρεις φορές περισσότερο το βρεφικό γάλα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βρεφικό γάλα, ένα προϊόν αναντικατάστατο για τα μωρά, πωλείται στη χώρα μας από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Νοέμβριο, για τα βρεφικά γάλατα για βρέφη έως 6 μηνών οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Βρεφικό γάλα επώνυμης μάρκας, στην Ελλάδα αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.

«Το βρεφικό γάλα είναι μια δαπάνη ανελαστική για τα νοικοκυριά,  θα δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε οι τιμές αυτές να αρχίσουν να μειώνονται και να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης.

Όμως και στο φρέσκο γάλα, όπως προκύπτει από την έρευνα το πρώτο εξάμηνο του 2023 η τιμή του αγελαδινού γάλακτος διαμορφώθηκε στο 1,57 ευρώ/λίτρο από 1,39 ευρώ/λίτρο το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 1,34 ευρώ/λίτρο το 2020. Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριου του 2023 η μέση σταθμισμένη τιμή έχει αυξηθεί κατά 20%.

Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν προκειμένου να εντοπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα