Αυτή είναι η νέα μισθολογική κλίμακα του Δημοσίου

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων που θα επιφέρει αλλαγές στις αποδοχές 250.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων προσομοιάζει με το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στο Νέο Μισθολόγιο του δημόσιου τομέα καθώς θα περιλαμβάνει:

- Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

- Μείωση και συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων σε 10 από 20 που είναι σήμερα.

- Διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές 3%-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα στόχος της πρότασης της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και παράλληλα η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή, κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μία σειρά ειδικών επιδομάτων, τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Τα δεκάδες ειδικά επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί για τους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια υπαλλήλους δεν συνυπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να υπολογίζεται στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου. Οι συνολικές αποδοχές όμως των λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν κατά 3%-5% λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν στον αυξημένο βασικό μισθό. Τα ειδικά επιδόματα που σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στους μισθούς των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια και παρουσιάζονται στον πίνακα καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών αποδοχών, που φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και το 40%.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων υπάγονται σήμερα οι δικαστές, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ερευνητές, οι ένστολοι (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα, Ενοπλες Δυνάμεις), οι γιατροί του ΕΣΥ, οι αρχιερείς, ειδικοί επιστήμονες κ.ά.

Σήμερα ένα καθηγητής σε ΑΕΙ από τον μισθό των 1.400 ευρώ που λαμβάνει, τα 900 αποτελούν βασικές αποδοχές και τα 500 είναι επιδόματα. Με τη νέα φιλοσοφία αποδοχών των ειδικών μισθολογίων οι βασικές αποδοχές θα φτάσουν τα 1.200 ευρώ και θα διατηρηθούν μόνο τα τέσσερα επιδόματα του ενιαίου μισθολογίου που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, δηλαδή το επίδομα θέσης ευθύνης, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η οικογενειακή παροχή και το κίνητρο επίτευξης στόχων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων και την έναρξη της στοχοθεσίας.

Αντίστοιχα διευθυντής του ΕΣΥ που σήμερα λαμβάνει μισθό 1.800 ευρώ, τα 1.100 ευρώ είναι ο βασικός του μισθός και τα υπόλοιπα 700 ευρώ αποτελούν τα βασικά και «έξτρα» επιδόματα (νοσοκομειακής απασχόλησης και πάγια αποζημίωση). Στην περίπτωση του διευθυντή του ΕΣΥ τα δύο «έξτρα» επιδόματα θα ενσωματωθούν στις βασικές του αποδοχές οι οποίες θα ανέβουν από τα 1.100 ευρώ στα 1.400 ευρώ, ενώ θα διατηρήσει μόνο τα τέσσερα βασικά επιδόματα που ισχύουν για όλο το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κατάργηση των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και τη μερική ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της ενσωμάτωσης επιδομάτων στα μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων, των ερευνητών και των εργαζομένων σε ινστιτούτα ερευνών. Στην προοπτική της ενσωμάτωσης των τριών ειδικών μισθολογίων σε ένα, ευνοημένοι αναμένεται να είναι οι ερευνητές, καθώς λαμβάνουν τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς.

Τα νέα ειδικά μισθολόγια, που αναμένεται να νομοθετηθούν τους επόμενους δύο μήνες και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4393/2016, είναι δύο απολύτως διακριτά θέματα. Οπως είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών, τα νέα ειδικά μισθολόγια νομοθετούνται τώρα, ισχύουν αμέσως μετά τη νομοθέτησή τους και άρα την 1/1/2017, και στη θεωρητική περίπτωση που τα νέα ειδικά μισθολόγια πάγωναν, αυτά που θα πάγωναν θα ήταν τα μισθολόγια που προβλέπονται από τον νέο νόμο.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα