Πώς και πότε θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην ΕΥΔΑΠ

Σημαντική αύξηση 44% σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) προς την ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 20 Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς διακανονισμό, ανεξαρτήτως ωρίμανσης και χρονολογίας, διαμορφώθηκαν σε 193,2 εκατ. ευρώ, όταν περίπου ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2015, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 134 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται οφειλές ιδιωτών που πιθανότατα δεν θα πληρωθούν ποτέ στην εταιρεία ύδρευσης (κατοικίες εγκαταλελειμμένες ή επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει) και οι οποίες συνεχώς αυξάνονται λόγω των προσαυξήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των οφειλών αυτών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης μεταξύ 2014 και 2015, που ήταν στο 12%.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εισηγείται προς το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης σήμερα ένα πρόγραμμα επικοινωνίας, προκειμένου να πειστούν οι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, να παραταθεί για λίγες μέρες.

Το πρόγραμμα αυτό επικοινωνίας, συνολικού ύψους 700 χιλ. ευρώ (ή το 0,36% των ανεξόφλητων οφειλών χωρίς διακανονισμό), θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα αφορά όλα τα μέσα επικοινωνίας με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται στην τηλεόραση. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που προτείνει στους οφειλέτες η ΕΥΔΑΠ αφορά οφειλές άνω των 60 ευρώ και η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 20 ευρώ.

Μεταξύ άλλων όσοι από τους οφειλέτες εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους απαλλάσσονται του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμου. Επίσης, όσοι από τους οφειλέτες είναι δικαιούχοι του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου απαλλάσσονται του συνόλου των μη βεβαιωμένων μέχρι την ημερομηνία της αίτησης της ρύθμισης προσαυξήσεων, τόκων και προστίμου των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, εφόσον ρυθμίσουν αυτές κατά ανώτατο όριο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα