Brexit: Διαζύγιο το συντομότερο δυνατόν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε. O  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλτ Ντούσκ, ανακοίνωσε νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβαν στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας.

Πρόκειται για την πρώτη κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης,μετα το brexit, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έστειλαν  ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα μείνει ενωμένη, έστω με 27 χώρες-μέλη και πως ο μετασχηματισμός της, στην επόμενη φάση της ολοκλήρωσης θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα, μεγάλη περίσκεψη και αφού εισακουστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους.

Το  Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Βρετανία να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την αίτηση για το «διαζύγιο».

Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη νέα σχέση με την ΕΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές.

Ο Ντ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. «Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.

Επιπλέον, ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι. «Το Brexit δεν αφορά μόνο μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Καταλήγοντας, ο Ντ. Τούσκ ανέφερε πως μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των «27». Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του να προτείνει την επανάληψη της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προετοιμασίας».

Γιούνκερ: Σεβόμαστε την επιλογή των Βρετανών πολιτών

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τον σεβασμό του στην επιλογή των Βρετανών πολιτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, παρουσία ολόκληρου του σώματος των Επιτρόπων.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας εκφράστηκαν με καθολική ψηφοφορία και η λαϊκή βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει σεβαστή από όλους», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ήδη την επομένη του δημοψηφίσματος, με μια κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις ευρωπαϊκοί θεσμοί ζήτησαν σαφήνεια. «Ζητώ από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να αποσαφηνίσει το συντομότερο δυνατό την κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραταθεί άλλο αυτή η αβεβαιότητα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις και ότι χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της ΕΕ και την ενότητά της. Ο ίδιος επέμεινε στο γεγονός ότι «δεν πρέπει να αλλάξει η ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα εγχείρημα ειρήνης και μέλλοντος». «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την πτήση μας στο μέλλον», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η Βρετανική ψήφος απέκοψε μια πλευρά μας, αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να πετάμε προς τους μελλοντικούς ορίζοντες της Ευρώπης και του πλανήτη». Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε στην αρχή της θητείας της, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μια Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατεία «για μια κοινωνική Ευρώπη», ένα σύμφωνο σταθερότητας που θα εφαρμόζεται με σύνεση, για την ενεργειακή ασφάλεια, το ψηφιακό μέλλον της ΕΕ. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και θα γίνει», ανέφερε.

Ο Ζ Κ. Γιούνκερ κατέληξε λέγοντας: «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος. Είμαι αυτό που είμαι. Μέχρι την τελευταία μου πνοή θα δίνω μάχη για την Ενωμένη Ευρώπη».

Μέρκελ: Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης από τη Βρετανία

ΕΕ-σύνοδος κορυφής-Γερμανία: Είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνον αφού η Βρετανία ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, λέει η καγκελάριος Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφου η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Ολάντ: Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρώπη

Την ανάγκη να «αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία των συνόρων, για την αύξηση των επενδύσεων, να στραφούμε προς τη νεολαία και να εμβαθύνουμε την ευρωζώνη εναρμονίζοντας τις πολιτικές μας σε φορολογικό και κοινωνικό επίπεδο» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Είναι μια ιστορική στιγμή αν και επώδυνη γιατί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποφάσισε να φύγει», πρόσθεσε ο Φ. Ολάντ επισημαίνοντας ωστόσο πως «η ιστορία συνεχίζεται για την Ευρώπη».

Ντάισελμπλουμ: Λιγότερο ευνοϊκή μια νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αποχωρήσει από αυτήν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατηγορώντας τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, ότι "ζει στον δικό του κόσμο".

Ο Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να συνάψει μια εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε όμως ότι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν χειρότεροι για τη Βρετανία από εκείνους που ίσχυαν όσο ήταν μέλος της Ένωσης.

"Ο Φάρατζ ζει στον δικό του κόσμο. Νομίζει ότι η Βρετανία είναι ακόμη μια παγκόσμια αυτοκρατορία και ότι μπορεί να υπαγορεύει τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό", είπε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση RTL.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα