Η Σκωτία έτοιμη να μπλοκάρει το Brexit της Βρετανίας

Περιπλέκεται το θέμα της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που  αντιτίθενται στην έξοδο, δεν καταθέτουν τα όπλα. Το ιδιότυπο νομικό και συνταγματικό καθεστώς που ισχύει για τις ημιαυτόνομες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνει τη δυνατότητα σε  περιφερειακές κυβερνήσεις να μπλοκάρουν τη διαδικασία του Brexit, απειλώντας μάλιστα με απόσχιση από τη Μ. Βρετανία. Μείζον θέμα δημιουργεί η πρόθεση της τοπικής κυβέρνησης  της Σκωτίας να προβάλει βέτο στην έξοδο από την ΕΕ, επικαλούμενη τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα των πολιτών της. Οι σκωτσζέζοι "ευρωπαϊστές" βρίσκουν μάλιστα ανοιχτή υποστήριξη από Ευρωπαίους πολιτικούς.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Αμεση ήταν η αντίδραση από γερμανικής πλευράς, με δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Γκίντερ Κίρχμπαουμ, στενού συνεργάτη της  καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος είπε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι στη Σκωτία η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπερ της παράμονής στην ΕΕ (62% υπέρ της παραμονής, έναντι 38% του Brexit).

Με βάση τις περίπλοκες διευθετήσεις που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί και από τα τρία περιφερειακά κοινοβούλια.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη νομοθεσία περί Brexit,  η Σκωτσέζα πρωθυπουργός  Νίκολα Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".

"Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε "οχι" σε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".

"Νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού της Σκωτίας", πρόσθεσε η Στέρτζον.

Ερωτηθείσα από το BBC αν μπορεί να φανταστεί την οργή των Βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε: "Μπορώ, αλλά είναι πιθανόν την ίδια οργή να  αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία, καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή μας".

 

sofokleousin

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα