Νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης. Διαφωνία για ΕΚΑΣ και κόκκινα δάνεια

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της επιστροφής του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στα υπόλοιπα ανοιχτά θέμα, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους  εκπροσώπους των δανειστών.

Η διαπραγμάτευση παίρνει και πάλι μορφή «θρίλερ», όσο οι «ουρές» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτές, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ., ενώ ταυτόχρονα, η Αθήνα «τρέχει» να προλάβει τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να εγκριθεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι, δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ από τους χιλιάδες συνταξιούχους που το έλαβαν από την αρχή του έτους και το χάνουν λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι δανειστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι, μέρη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αναιρούνται πριν ακόμα εφαρμοστούν, ενώ ζητούν την αναλυτική κλίμακα του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους για τους οποίους περικόπτεται και τα ισοδύναμα για την κάλυψη του κενού των 80 δισ., που προκύπτει από τη μη επιστροφή του.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού, επιμένουν και στην παράμετρο της διόρθωσης των εκπτώσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών, που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως και για το ασφαλιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, το χάσμα παραμένει. ΔΝΤ και ΕΚΤ στάθηκαν και πάλι απέναντι από την ελληνική πλευρά, εμμένοντας στην πρόταση για την πώληση όλων των δανείων σε ξένα funds, με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά με υποθήκη της πρώτης κατοικίας έως τα 140.000 ευρώ.

Σχετικά με τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, επιμένουν στην πώλησή τους, παρά το ότι γνωρίζουν το υπαρκτό ενδεχόμενο δημιουργίας δημοσιονομικού κενού.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, γεφυρώνονται οι αποστάσεις, με αρχή το κλείσιμο της σύμβασης του Ελληνικού (που υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα) και στη συνέχεια αναμένεται να βγει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωσή του από τη Βουλή, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να περάσει σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο, διάταξη σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται ασυλία από ποινικές διώξεις στη διοίκηση του νέου υπερταμείου.

Τροχάδην για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Να κλείσει τα παραπάνω ζητήματα έως την Τετάρτη «τρέχει» πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα τίθεται για δύο λόγους.

Αφενός την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, να τα κάνει δηλαδή και πάλι δεκτά ως εγγύηση για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αφετέρου, για να εκταμιευτεί το πρώτο μέρος της δόσης των 10,3 δισ., δηλαδή τα 7,5 δισ. μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης σε νέα συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, αλλά και να ληφθεί η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει σχεδόν 15 ημέρες, από τη στιγμή που θα κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα