Το ΔΝΤ τορπιλίζει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο απέρριψε το προσχέδιο συμφωνίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χρέος, εκτιμώντας ως ανέφικτο το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Αντίθετα το ΔΝΤ προτείνει πλεονάσματα 1,5% που θα συνοδεύονται με την λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα αφορούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Πρόκειται επί της ουσίας για περικοπές που θα πλήξουν άμεσα μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελούν το 75% των ετήσιων εξόδων του Κράτους. Όπως διαφαίνεται το Διεθνές Νομισματικό ταμείο επιμένει στην επιβολή ισχυρών μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πάλι αξιόπιστη, με ανταγωνιστική οικονομία.

Μάλιστα στελέχη του ΔΝΤ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Εuroworking Group, υποστήριξαν ότι ο περιβόητος «κόφτης» περικοπών δεν μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς τις μόνιμες και σταθερές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Παράλληλα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έθεσαν υπό αμφιβολία μια σειρά από μέτρα, όπως η φορολογική πολιτική, ασφαλιστικό σύστημα κλπ), τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι αυτοί που θα επιβαρυνθούν, σε περίπτωση αποτυχιών…

Οσον αφορά το ζήτημα της δόσης, αναμένεται σήμερα να υπάρξει πολιτική απόφση για την εκταμίευσή της. Οπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, θα διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ και θ΄αρχίσει να εκταμιεύεται τμηματικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με τα 11 δισ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις 7,2 δισ. ευρώ, έχοντας καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του έως τα τέλη Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα 3,8 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς ιδιώτες - προμηθευτές, δικαιούχους επιδοτήσεων, επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις κλπ.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα