Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άνοιξε το δρόμο για το Eurogroup

Το δρόμο για την εκταμίευση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 11 δισ., και τη συζήτηση για το χρέος άνοιξε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η δρομολόγηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς και η προετοιμασία του αυριανού Eurogroup θα γίνουν σήμερα στο EuroWorking Group.

Παράλληλα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και εκεί αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, ώστε να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αν ληφθεί η απόφαση αυτή, τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ.

Η εκταμίευση της δόσης και το waiver είναι οι θετικές όψεις της ψήφισης των μέτρων ύψους 5,4 δισ. και του ενεργού κόφτη δαπανών.

Στον αντίποδα, το μέτωπο του χρέους παραμένει θολό, ενώ οι κόντρες ΔΝΤ – Γερμανίας, πάνω στο ζήτημα, επιμένουν. Βάσει των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, είναι πιθανό το σενάριο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής.

Οι πληροφορίες θέλουν τις σοβαρές αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ανάμεσα στα εξεταζόμενα μέτρα είναι και αυτό της επαναγοράς του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον ESM.

Για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω, ψηφίστηκε χθες από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο για την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1, 8 δισ., τις αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια, τη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ για το πάγωμα της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων αναμένεται πρόταση από το υπουργείο Άμυνας έως το τέλος του 2016.

Δεν αποκλείεται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και αφορούν στην επίσπευση της εφαρμογής του φόρου στην επικοινωνία, την αύξηση του ΦΠΑ στην μπίρα και την άρση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες, να αποτελούν μέρος των ισοδυνάμων για τα ειδικά μισθολόγια.

antenna


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα