Κόφτης, αξιολόγηση και χρέος στο Eurogroup. Αντιφατικές οι δηλώσεις

H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της επόμενης Τρίτης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την «πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση». Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν «τo μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για να διασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών «για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές» και τη «σταδιακή προσέγγιση πιθανών πρόσθετων μέτρων» για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 9 Μαΐου.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία στις 24 Μαΐου

Ωστόσο, αντιφατικές είναι οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ως προς την επίτευξη συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Την αρχή έκανε ο… καθ΄ ύλην αρμόδιος, Γερούν Ντάισλμπλουμπου φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας. Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμφωνία στις 24 Μαΐου

Ως προς το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά. Το σχόλιο του Ντάισελμπλουμ είναι απάντηση στην πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος. Το Ταμείο προτείνει πάγωμα κεφαλαίου ή τόκων έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%.

«Πιθανή η συμφωνία-πακέτο στις 24 Μαΐου»

Σε άλλο μήκος κύματος από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι οι εκτιμήσεις, στο Reuters, ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ. Δηλώνει ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για συμφωνία εκτάκτου ανάγκης ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση του δανείου.

Εκφράζει, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στην τρέχουσα ελληνική μεταρρύθμιση καθώς η συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου θα ικανοποιεί τόσο τις απαιτήσεις του Ταμείου όσο και της ευρωζώνης.

Γεροβασίλη: θέλουμε αποφάσεις για το χρέος στο Eurogroup

Η Αθήνα, από την πλευρά της, διεμήνυσε, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θέλει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα.

"Η ελάφρυνση θα πρέπει να αποκαθιστά την σταθερότητα και την επενδυτική προοπτική", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη , η οποία εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε η δόση που εκκρεμεί να δοθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας εξάλλου, την πρόταση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους σημείωσε πως «οι θέσεις του Ταμείου για το θέμα του χρέους ήταν στη σωστή κατεύθυνση" και εδράζεται στην εκ μέρους του αποδοχή ότι «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Τι θα γίνει με τον «κόφτη»

«Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης. Και αυτό βγαίνει από τα νούμερα της οικονομίας με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα» εξήγησε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί τελικά, η κυβέρνηση αυτή έχει λίγο παραπάνω από ένα μήνα μέχρι τον Μάιο για να αντιμετωπίσει προληπτικά όποια μέτρα χρειαστεί να πάρει και να διορθώσει χωρίς να περιμένει τον Οκτώβρη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, πάντως, πως οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Η επίκληση από το ΥΠΟΙΚ λόγων «τεχνικής επεξεργασίας» δείχνει ότι έχει… μέλλον η  διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τον “κόφτη”.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή καλύπτει το θέμα των έμμεσων φόρων, των κόκκινων δανείων και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.

Για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ενημερώνεται την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους βουλευτές θα ενημερώσουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης και, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, θα ακολουθήσει συζήτηση.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα