Ασφαλιστικό: Στο 40% ο κόφτης για τις επικουρικές, έως 102% τα ποσοστά αναπλήρωσης

Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον σχεδιασμό σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νομοσχέδιο θα περάσει στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο, με στόχο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος να εισέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας στα χέρια του ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Το νέο Ασφαλιστικό ψηφίζεται την Κυριακή, ενώ το Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Παράλληλα, με την έναρξη σήμερα της συζήτησης επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε την αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες. Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Στο 40% το όριο για το κούρεμα στις επικουρικές

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ. Παράλληλα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται όριο για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στο 40%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν ένας συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1752, με τη θέσπιση του «κόφτη» η επικουρική σύνταξη δε θα μηδενιστεί αλλά θα περικοπεί έως 40%. Δηλαδή θα απομείνουν 271,2 ευρώ.

Από το «ψαλίδι» στις συντάξεις και την κατάργηση παροχών, θα εξασφαλιστεί το 80% του συνολικού πακέτου μέτρων που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την περίοδο 2016 -2019 (2,2 δισ. ευρώ) ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων (πχ τριπλασιασμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας και της Δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα