Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται θα θέσει από σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω των φοροαπαλλαγών και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον επαναπροσιοδρισμό των ορίων των λεγόμενων «στρατηγικών επενδύσεων», τη δημιουργία  Business Centers και την αλλαγή του κώδικα μετανάστευσης που θα δίνει κίνητρα σε πολίτες τρίτων χωρών να έρθουν και να επενδύουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εντασσόμενες επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Το ποσό της φοροαπαλλαγής θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Euro2day, προβλέπονται άμεσες επιχορηγήσεις που θα προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου. Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με βάση τα ποσοστά που προβλέπει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπου τα ποσοστά είναι διαφορετικά ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης.

Επίσης προβλέπεται η επιδότηση του επιτοκίου δανείων επενδυτικού σκοπού, αλλά και του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ο νόμος θα καλύπτει μέρος του κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η ανάπτυξη ταμείου συμμετοχών και ανάληψης ρίσκου για επενδυτικά προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, με στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας, στο νέο νόμο εισάγονται και διαδικασίες ταχείας αδειοδότηση και η άμεση εξυπηρέτηση των επενδυτών.

antenna

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα