Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η διαπραγμάτευση

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδυκνύεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση. Η πρόθεση της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τα ερωτήματα, ενώ αντικρουόμενες δηλώσεις γίνονται καθημερινά από Ευρωπαίους και Αμερικάνους Αξιωματούχους.

Μέσα στο σκηνικό υπάρχει πάντα το Brexit και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο και βασικό υποστηρικτή της σε αυτό έχει τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση όμως του υφυπουργού των ΗΠΑ πως το ΔΝΤ έχει πάρει σαφή θέση για το πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί έξτρα δεδομένα στην υπόθεση. Από την μια πλευρά προκρίνει τα μέτρα και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη υπενθυμίζει στους Ευρωπαϊους (Βερολίνο) ότι πρέπει να πράξει τα δέοντα για την ελάφρυνση του χρέους.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση περιμένει σαφέστερες ενδείξεις ως προς αν μπορεί να βασισθεί σε στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων για να αποκρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να επιτύχει συμφωνία  που δεν θα περιλαμβάνει νομοθετημένα μέτρα-«κάβα».

Μέχρι στιγμής, στήριξη βρίσκει από τις Βρυξέλλες και ειδικότερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δηλώσεις του περίπου ταυτίστηκε με τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα – και εν πάση περιπτώσει όχι «προκαταβολικά νομοθετημένα».

«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup, το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μιας και ειδικά το ΔΝΤ επιμένει σε επιπλέον μέτρα για να κλείσει το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα με έκτακτο Eurogroup ξέροντας πως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου μιας και τα ταμεία έχουν αδειάσει και οι φόροι από το εισόδημα να αργούν.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναχωρούν σήμερα, ενώ αναμένεται και νέα επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ, όπως επισήμως είχε γνωστοποιηθεί, με σκοπό να θέσουν επί τάπητος και τελευταία νεά από την διαπραγμάτευση.

Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις

Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνουν ότι με δυσκολίες ο Μάιος και ο Ιούνιος βγαίνουν. Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας ο οποίος δεν βγαίνει χωρίς δόση. Σε γενικές γραμμές τα κρατικά ταμεία αντέχουν ακόμη 60 περίπου μέρες.

Για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος έχει επιπλέον  υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Ιούνιος 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).

Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ). Τα πολύ δύσκολα έπονται με την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα