Φωτιά τα πρόσθετα μέτρα. Δεν γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο

Μια ολόκληρη λίστα μέτρων τα οποία ρίχνουν και ξαναρίχνουν στο τραπέζι έχουν έτοιμη οι δανειστές και εκτός από τις αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους τραβάνε και πάλι το χαρτί των περικοπών σε μισθούς του δημοσίου και στα κοινωνικά επιδόματα.

Χωρίς να έχει κλείσει η εκκρεμότητα για το αφορολόγητο, χωρίς να έχουν αποκλειστεί επί του παρόντος οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και χωρίς να έχουν γλιτώσει τα “κόκκινα” δάνεια από τα funds, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πιο βαρύ πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mega, το πακέτο… προληπτικών μέτρων θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, όπως ζητάνε οι δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που πληρώνει 595 ευρώ ετησίως, καταναλώνοντας 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη το 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών.

Στο στόχαστρο έχει μπει, επίσης, ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Στο πακέτο εκτιμάται ότι θα είναι έκπληξη αν δεν συμπεριληφθούν περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, με τις επιλογές να είναι οι εξής: ή 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ακόμη, το “πάγωμα” των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έτσι αν και θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για κάποια ζητήματα στη δεύτερη αξιολόγηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ φαίνεται ότι επανέρχονται στο τραπέζι θέματα όπως οι περικοπές στα μισθολόγια των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης του Δημοσίου, αλλά και στα ειδικά μισθολόγια για στρατιωτικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακούς δικαστικούς, αλλά και τους κληρικούς.
Την ίδια ώρα όμως τίθεται και θέμα αριθμού των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ οι δανειστές επιμένοπυν ότι πρέπει γενιοκότερα να παγώσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο για αρκετά ακόμη χρόνια και να συνεχίσουν να γίνουν με τον κανόνα του 1/5.
Ουσιαστικά θεωρείται ότι βρίσκονται στον αέρα οι 6.700 προσλήψεις που θεωρούνταν σίγουρες ότι μπορούν να γίνουν στο δημόσιο.
Όμως ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ καθώς οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο και τα κοινωνικά επιδόματα για τα οποία ζητούν περιορισμό της δαπάνης κατά 950.000.000 ευρώ. Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά σχεδόν ένα δισ. δεν γίνεται μόνο μέσω εξορθολογισμού και έτσι αναμένεται και εδώ τσουνάμι περικοπών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα