Μοσκοβισί: Ούτε συζήτηση για Grexit. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι πολύ μεγάλη και οι ελληνικές Αρχές είναι στα πρόθυρα να νομοθετήσουν ισχυρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη λίγη δουλειά που πρέπει να γίνει , δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Ο Επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει κοινή βούληση για να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μία συναντίληψη μεταξύ των δανειστών.

Ένα σημείο, σημείωσε, ο Επίτροπος που πρέπει να ξεκαθαρισθεί είναι πόσο μακριά μπορεί να φθάσουν οι μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πιστωτών σχετικά με τη δυνατότητα των Ελλήνων να δεχθούν επιπλέον λιτότητα. Και αυτό, πρόσθεσε, καθώς πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνοχή, τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σημείο, πρόσθεσε, είναι η οικονομική βιωσιμότητα του πακέτου μέτρων. Ορισμένοι από τους πιστωτές πιστεύουν είμαστε είναι κοντά σε αυτή, σημείωσε ο Επίτροπος, ενώ ορισμένοι άλλοι θεωρούν ότι είμαστε λίγο μακρύτερα. Πρέπει, πρόσθεσε, να εργασθούμε για να μειώσουμε την απόσταση και θεωρεί ότι αυτός είναι ο σκοπός των επικεφαλής των αποστολών των Θεσμών που έρχονται στην Αθήνα, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχει δυνατότητα για αυτή, ιδιαίτερα για τον ανασχηματισμό του χρέους (debt reprofiling). Υπάρχουν, πρόσθεσε τεχνικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν, τονίζοντας ότι χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε επανάληψη των όσων έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι με την Ελλάδα και την αβεβαιότητα που προκάλεσαν στις αγορές, ο Επίτροπος είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταρρυθμιστικό δρόμο και ότι ο ίδιος δεν ακούει τίποτε για Grexit στα συμβούλια Eurogroup.  Είμαστε μακριά, είπε, από τον Ιούλιο που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 2,3 δις. ευρώ για ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν, προσθέτοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε λύση την εβδομάδα που έρχεται.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα