ΔΝΤ, αποκαλύψεις wikileaks: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Η κόντρα για τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου καλά κρατεί ή για κάποιους μόλις ξεκίνησε, ωστόσο το θέμα για τους περισσότερους είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Κάπως έτσι το σκηνικό που διαμορφώθηκε, μετά και τις επαφές Τσίπρα με ηγέτες της Ευρώπης, είναι μάλλον βαρύ. Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια θα είναι η θέση και η στάση του Ταμείου έναντι της Ελλάδας.

Τα σενάρια για τη στάση του ΔΝΤ είναι τρία. Από αυτά μόνο το ένα είναι καλό για την Ελλάδα και αυτό είναι μάλλον και το πλέον απίθανο.

Το σενάριο αυτό λέει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ως παρατηρητής. Θα αφήσει δηλαδή τη διαπραγμάτευση και το “πακέτο” των μέτρων στους Ευρωπαίους και κάπως έτσι η συμφωνία θα έρθει πιο εύκολα και με λιγότερο σκληρά μέτρα.

Το δεύτερο και για πολλούς πιθανότερο σενάριο είναι το ΔΝΤ να κάνει κάπως πίσω στις διεκδικήσεις του, να μην εμμείνει δηλαδή στη σκληρή στάση και στα επιπλέον 2,5 δισ. μέτρων που ζητά και να περιμένει ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Είναι ένα σενάριο που δίνει στην Ελλάδα χρόνο και στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι το πακέτο μέτρων είναι αρκετό και λειτουργεί, ωστόσο είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείει νέο πακέτο μέτρων το φθινόπωρο.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο είναι το ΔΝΤ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του και να εμμείνει στη λήψη όλων των μέτρων που απαιτεί τώρα μπλοκάροντας ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση η οποία δεν θα έρθει όπως εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ως τα μέσα του μήνα, τρενάροντας ουσιαστικά την διαδικασία μέχρι να αναγκαστεί η ελληνική πλευρά σε υποχώρηση και λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων.

newsit, tanea

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα