Κατρούγκαλος: Νέα πρόταση για τους επιστήμονες - Εκπτώσεις στις εισφορές

Ανοικτή πρόσκληση προς τους επιστημονικούς φορείς να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου έστειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσιάζοντας επίσημα την πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αναλυτικά, το υπ. Εργασίας προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Ετσι, για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.).

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών ενόψει της απόδοσής του, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με την πρόταση αυτή το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μετά από την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει και οποιαδήποτε άλλη πρόταση κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. Σε ότι αφορά τους αγρότες άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής πρότασης ανάλογης με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, ένας από τους λόγους, ο οποίος οδήγησε στις αλλαγές στο θέμα των εισφορών είναι η σημερινή κατάσταση του ΕΤΑΑ, όπου δυο από τους τρεις κλάδους του Ταμείου είναι βαρύτατα ελλειμματικοί.

Αναλυτικά, ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.

Αντίστοιχα ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ είχε 53 εκατ. ευρώ έλλειμμα που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του. Και στους τρεις κλάδους ο μέσος όρος των εισφορών για κύρια σύνταξη με το ισχύον σύστημα αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων μέσου ύψους 830 ευρώ.

Οι καταβαλλόμενες συντάξεις, βέβαια, είναι αρκετά ψηλότερες από το ύψος αυτό, καθώς τα έσοδα των Ταμείων συμπληρώνονταν από κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι έχουν ήδη καταργηθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα